Vijesti 20.01.2023.

Štab za vanredne situacije: Trenutno stabilno, očekuju se jače snježne padavine

ČITANJE: 2 minute

Situacija trenutno stabilna i da je sve pod kontrolom, rekao je Draško Stanivuković, gradonačelnik Banjaluke, nakon sjednice Štaba za vanredne situacije, koji je zasjedao zbog obilnih padavina, kao i snježnih padavina koje mogu uticati na dodatni porast vodostaja rijeke Vrbas.

-Analiziramo i pažljivo pratimo situaciju imajući u vidu da se gradovi u blizini Banjaluke suočavaju sa poplavama i izlijevanjima rijeka – poručio je gradonačelnik, koji je dodao da se Štab redovno sastaje kako bi analizirali stanje i u slučaju potrebe efikasno djelovali.

Kako je rekao, iako je došlo do porasta vodostaja rijeke Vrbas za jedan metar, stanje drže pod kontrolom preko HE Bočac i da građani nemaju razloga za uznemirenost.

– Naše službe su izvršile i pročišćavanje ključnih kanala na kritičnim tačkama i do sada na sreću nismo imali izlijevanja – rekao je on.

Dodao je da se redovno prati stanje u Pisakvici, Mišinom Hanu i Dragočaju, kao i u Lazarevu i Zalužanima gdje je ranije bilo problema s poplavama.

Govoreći o štetama koje je prouzrokovao olujni vjetar, Stanivuković je rekao da je došlo do oštećenja na fasadi u Stričićima i da će to biti sanirano.

Banjaluku očekuju i jače snježne padavine, te se očekuje formiranje snježnog pokrivača od pet do 15 centimetara u gradskom području, dok se i višim predjelima našeg grada – na platou Manjače, te naseljima Starčevica i Ponir očekuje snijeg i do 50 centimetara – istakao je Stanivuković.

Navedeno je takođe da su zimske službe na terenu i da od sinoć čiste snijeg i vrše posipanje kolovoza abrazivnim materijalom, te da će i u narednim danima biti na raspolaganju kako bi svi putevi na području grada bili prohodni.

N.M.