Vijesti 19.01.2023.

Stabilna situacija u poplavljenim područjima

ČITANJE: 2 minute

Obilne padavine izazvale su poplave na istoku i jugu Republike Srpske.

U Trnovu je proglašena vanredna situacija, ali tokom noći nije bilo izlivanja Željeznice.

– Situacija je stabilna i sanira se šteta nakon jučerašnjeg izlivanja rijeke u Kijevu kod Trnova – izjavio je za RTRS Goran Timotija iz opštine Trnovo.

Načelnik opštine Trnovo Dragomir Gagović rekao je za našu televiziju da je noć bila teška, s obzirom da kiša pada bez prestanka od juče.

Јutros će ponovo zasjedati Opštinski štab za vanredne situacije.

U Gacku je situacija stabilizovana. Iako kiša pada, sve je pod kontrolom i izlivanja rijeka nije bilo, rečeno je u Vatrogasnoj jedinici Gacko.

Aleksa Vučjković iz gatačke Vatrogasne spasilačke jedinice rekao je da bi, prema najavama meteorologa, kiša trebalo da prestane u popodnevnim časovima, dodajući da postepeno raste vodostaj rijeke Đerope, ali da situacija nije zabrinjavajuća jer intenzitet padavina nije kao prethodnih dana.

I u Foči je situacija pod kontrolom, nije bilo izlivanja Drine i Ćehotine, rečeno je u Vatrogasnoj jedinici Foča.

Šef Odsjeka Civilne zaštite Foča Miloš Јakić rekao je da je vodostaj Drine u opadanju, ali da se oko devet časova očekuje rast vodostaja.

Noćas i jutros su bili ugašeni agregati Hidroelektrane “Mratinje” na rijeci Pivi u Crnoj Gori.

U Višegradu je situacija stabilna, iako je kiša padala čitavu noć, rekao je pomoćnik direktora Republičke uprave civilne zaštite Dragan Kos.

Kos je rekao da su sve ekipe od ranih jutarnjih časova na terenu, te da se ne očekuju problemi, osim ako se padavine nastave ovim intenzitetom.

– Eventualna ugroženost može nastati samo od rijeke Rzav, gdje se očekuju bujične poplave – naveo je on.

Vodostaj rijeke Bosne u Doboju ima tendenciju pada i u 7.30 časova iznosio je 168 centimetara, pokazuju podaci Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Vodostaji Une i Sane su u porastu, ali stanje za sada nije kritično.

Oznake: poplava