stajanje
Već godinama nas ljekari upozoravaju na opasnosti dugotrajnog sjedenja ističući da nas to vodi u hronične bolesti, poput dijabetesa, kardiovaskularnih oboljenja, gojaznosti.

Poražavajući podaci ništa ne znače kancelarijskim radnicima kojima se čini da su osuđeni da radni vek provedu na stolici.

Da nije baš tako, dokazuju firme koje su počele da uvode stolove koji omogućavaju zaposlenima stajanje.

 Koliko to zapravo znači radnicima, ali i kompanijama, dokazuje prva studija na ovu temu koja dolazi sa Univerziteta u Sidneju.
Istraživači su tokom pet meseci posmatrali grupu radnika u kol-centru koji su koristili fleksibilne stolove pored kojih se može sedeti, ali i stajati i uporedili ih sa tradicionalnim zaposlenima.
Ustanovili su da ljudi koji su stajali 60 do 90 minuta dnevno imaju više energije od kolega “zakucanih” za stolicu. Zadovoljniji su na kraju radnog dana, a kad je reč o produktivnosti, ona nije ništa manja nego da su osam sati proveli sedeći.

 

Vođa istraživanja dr Džozefin Čau kaže da se ne može odmah preći na osmočasovno stajanje. Kao što da biste se pripremili za maraton, ne možete preko noći istrčati 42 kilometra, tako i ovoj disciplini treba ići postepeno, sa dva sata stajanja dnevno naviše.

(Novosti.rs)