Vijesti 01.10.2015.

Štajnmajer oštro kritikovao Rusiju zbog udara u Siriji

ČITANJE: 1 minuta
Steinmeier
Njemački ministar spoljnih poslova Frank-Valter Štajnmajer oštro je danas kritikovao, kako je rekao, “samostalne odluke” Rusije da preduzme direktnu vojnu akciju u ratom razorenoj Siriji.

Štajnmajer je na zasjedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u Njujorku istakao da je potreban zajednički globalni napor da se okonča “smrtonosna pat pozicija” u Siriji gde “nema kraja pokoljima”, prenela je agencija AP.

Šef nemačke diplomatije je dodao da ne treba dopustiti da “ni navodne večne istine niti nacionalni interesi ometaju korake prema razrešenju sirijskog konflikta”.

Štajnmajer je takođe pozvao svet da podrži napore Nemačke da se uhvati u koštac sa globalnim izazovima koje predstavljaju migracije, građanski rat u Siriji i religiozni ekstremizam.

On je istakao da “niko ne ulaže toliko nade u duh dobrosusedskih odnosa” kao što su milioni ljudi koji beže od ratova u svojim zemljama.

Štajnmajer je pojasnio da princip dobrosusedskih odnosa podrazumeva “humanost i saosećanje”, ali takođe pretpostavlja i aktivnu političku odgovornost, poštovanje granica i suvereniteta.

(Agencije)