Vijesti 08.06.2016.

Stala izgradnja mosta u Česmi

ČITANJE: 2 minute

Prema njegovom prijedlogu, visina mosta treba da bude podignuta za oko 70 centimetara, što gradu kao investitoru ne odgovara jer bi u tom slučaju došlo do povećanja cijene radova.

– Predložili smo korekciju tehničkog rješenja u skladu sa visinom voda zabilježenih za vrijeme poplava 2014. godine. Projekat mosta rađen je 2012, a  projektant tada nije mogao da zna koliki će nivo rijeke Vrbanje i voda biti dvije godine kasnije – rekao je direktor “Prijedorputeva” Radenko Crnogorac.

Ističe da je izvođač radova po zakonu dužan da ukaže na propuste u projektu.

– Što se nas tiče, mi sa radovima možemo nastaviti odmah sutra, ali čekamo potvrdu investitora da li se oni slažu. Do sada su podignuta sva četiri stuba i uređen dio obaloutvrde i priprema se plato za izradu nosača. Nadam se da probijanja roka završetka radova neće biti, jedino ako neko ne bi cijeli mjesec odlučivao o prijedlogu – rekao je Crnogorac.

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, koje zajedno sa gradom učestvuje u realizaciji projekta, potvrdili su da se zahtjevi izvođača odnose na promjenu originalnog projekta na osnovu kojeg je potpisan ugovor.

– Izvođač nije dobio odobrenje za svoje zahtjeve, ali i dalje insistira na izmjeni projekta. U toku su pregovori čiji je završetak neizvjestan. Jedna od opcija je i raskid ugovora sa izvođačem. Zato ne možemo dati precizan odgovor na pitanje da li će doći do probijanja roka završetka radova – rekli su u ministarstvu.

Načelnik Odjeljenja za stambene i komunalne poslove i poslove saobraćaja Zoran Novaković kaže da ne razumije zašto su radovi obustavljeni.

– Izgradnja treba da se radi prema projektnoj dokumentaciji po kojoj je potpisan ugovor  sa “Prijedorputevima” – rekao je Novaković.

Potvrdio je da je Jedinica za implementaciju projekta pri resornom ministarstvu dostavila prijedlog sa analizom faktora koji mogu uticati na izmjenu projekta.

– Analiza nije potpuna i tražićemo dodatne parametre kako bismo utvrdili da li će povećanje visine mosta dovesti do povećanja cijene izgradnje, kvaliteta radova, budućih troškova održavanja i probijanja roka za završetak radova.  Tražimo stav “Voda RS” da vidimo da li je to neophodno – kazao je Novaković.

Planirano ulaganje u izgradnju mosta je 1,7 miliona KM.

Igra nerava

Predsjednik Savjeta mjesne zajednice Česma Miladin Maličević kaže da je pod stalnim pritiskom građana.

– Kao da se neko igra nervima stanovnika Česme. Ne znam kako izaći pred ljude, objasniti im o čemu se radi i smiriti ih – rekao je Maličević.

(Glas Srpske)