Vijesti 17.09.2016.

Stalaže već pune ajvarom i pekmezom

ČITANJE: 3 minute

Iako je kalendarski još ljeto, jesenji plodovi iz vrtova i voćnjaka za pripremu zimnice su dobro popunili tezge na pijacama. Domaćice već pripremaju ajvar, kisele krastavce i kuvaju pekmez pa je povećana potražnja paprika roga, patlidžana, bijelog luka i šljiva.

Na novoj pijaci vrvi kao u košnici. Domaćice povrće i voće kupuju na veliko, odnosno na vreće, gajbe i kartonske kutije.

– Već sam napravila prvu turu od 20 kilograma ajvara i planiram još. Napravila sam i deset teglica pekmeza od šljiva, ali mi je to malo. Zima je obično duga. Cijene su solidne i mislim da se isplati. Ništa ljepše nema zimi od domaćih ajvara, pekmeza, turšije… koje sami spremamo. Volim crvene paprike roge i nastojaću kasnije, kada dođu one iz Makedonije, koje su najbolje, da kupim nekoliko desetina kilograma, koje pečem pa potom stavljam u zamrzivač – priča domaćica Nevenka Šmitran iz Lazareva.

Kupci pažljivo prebiraju po gajbama da bi izabrali najbolju robu.

– Došla sam po paprike roge za ajvar. Rana zimnica je jeftinija, sigurno je da će cijene biti više, pa sada hoću da ovo iskoristim. Kvalitet povrća je veoma dobar, ali kupovinu diktira visina kućnog budžeta. Doduše, ko je navikao da pravi zimnicu, on će to uvijek raditi, oni koji nisu, kao i obično, naći će izgovor – rekla je Mirjana Novaković.

Kupci su zadovoljni cijenama, a trgovima je važno da prodaju robu.

– Namirnice za ajvar jeftinije su nego prethodnih sezona. Očigledno je da je godina bila rodna. Pravu navalu kupaca koji pripremaju zimnicu tek očekujemo. Prodaja je za početak odlična. Najviše se traže paprike roge – rekao je prodavac Milan Čičić.

Kilogram paprika za ajvar košta od 1 do 1,3 KM, dok je za patlidžan potrebno izdvojiti 0,50 KM. Za bijeli luk trgovci traže sedam KM po kilogramu.

– Cijena karfiola je od 0,5 do 1,5 KM, a crveni lu­k košta marku. Krastavci se mogu kupiti za jednu do dvije KM za kilogram, zavisno od vrste. Za marku se može dobiti i kilogram paradajza. Cijena plavih šljiva za pekmez košta u prosjeku 0,9 KM – rekao je jedan od prodavaca.

Dobra je i prodaja koštuničavog voća. Vrećica lješnika od tri kilograma košta 15 KM, a orasi se mogu naći po cijeni od 13 KM za kilogram. Mnogi vole pekmez od šipka. Uz domaću recepturu, da bi bio napravljen slasni namaz treba izdvojiti i tri marke za kilogram ovog šumskog ploda.
Ambalaža

Tegle za zimnicu od 720 mililitara sa poklopcem u setu od osam komada mogu se naći po cijeni od 3,5 KM, dok pojedinačna tegla bez poklopca košta 0,30 KM. Za deset komada poklopaca potrebno je izdvojiti 1,35 KM, dok je za 200 gumica za tegle neophodno 1,45 KM.

Cijene

– Paprika roga 1-1,3 KM

– Patlidžan 0,50 KM

– Paradajz 1 KM

– Bijeli luk 7 KM

– Krastavci 1-2 KM

– Šljive 0,9 KM

– Šipak 3 KM.

(Glas Srpske)