Magazin 04.10.2015.

Stalno ste umorni i spava vam se? Evo šta je problem

ČITANJE: 2 minute
Umor
Da li ste konstantno umorni? Da li imate problema sa spavanjem? Ili se borite da pronađete energiju za vježbanje? Ako je zamor svakodnevnica u vašem životu i ako vam uobičajeni trening postaje ozbiljno težak posao, onda vam fali vam ovaj ključan mineral.

Jedan od najbitnijih minerala je gvožđe i ono je od suštinske važnosti za energiju, jer je to kamen temeljac za crvena krvna zrnca koja transportuju kiseonik po tijelu – što objašnjava zašto osjećate konstantan umor.

Blijedunjavost je još jedan znak da imate manjak gvožđa, zatim osećaj da gubite dah, tačnije da vam je kratak i da vam srce jako “bije”.

Ali postoji još mnogo načina koji pokazuju da vas tijelo upozorava da imate manjak gvožđa.

Ostali simptomi su glavobolja, vrtoglavica, zujanje u ušima, gubitak kose, hladne ruke ili noge, mučite se tokom gutanja, osjećate svrab, poremećen vam je san, nedostatak apetita, bol u stomaku, rana ili neuobičajeno gladak jezik…

Istraživanja su pokazala da su u rizičnoj grupi – zaluđenici za teretanom i vježbanjem.

Studija otkriva da jedna od tri ispitane žene, koje su sportistkinje, imaju smanjeno gvožđe, pa su najčešće bolesti kod njih klinička anemija.

– Ova studija je fokusirana na vrhunske sportiste, a istraživanjem smo došli do zaključka da na hroničan nedostatak gvožđa utiče prevelika želja za vježbanjem-  rekla je za “Dejli Mejl” nutricionista Keri Rukton, a dodaje da nedostatak gvožđa ograničava transport kiseonika u tijelo i može da utiče na mentalno i fizičko stanje.

– Tijelo mora dobro da se hrani kada se vježba, jer ćete jedino tako moći bezbjedno da obavljate sve aktivnosti. Mnogi me pitaju šta treba da se jede kada se trenira i svima kažem da je najbitnije u ishranu dodati mesne proizvode, koji u sebi imaju gvožđe koje je potrebno za energiju – dodala je Zana.

Crveno meso je jedan od naših najbogatijih i najkorisnijih izvora gvožđa, odrezak će obezbijediti tri puta više gvožđa nego piletina ili 250 odsto više od brokolija.

– Gvožđe je od suštinske važnosti za energiju. Jedan od najlakših načina da se pojača izdržljivost je da se poveća unos crvenog mesa i to 70 grama dnevno. Žene u prosjeku jedu samo 56 grama crvenog mesa dnevno – rekao je doktor Ruhton.

(24sata)