Vijesti 20.02.2016.

Štampa skeptična prema sporazumu Londona i Brisela

ČITANJE: 1 minuta
vb zastava eu
Nekoliko britanskih dnevnika reagovalo je sa skepsom prema sporazumu Britanije i EU postignutom na samitu u Briselu.

Dnevnik “Dejli ekspres” je na naslovnoj strani objavio “Dejvov spust” nakon maratonskih dvodnevnih razgovora između premijera Dejvida Kamerona i ostalih lidera EU u Briselu.

“Dejli mejl” je na svojoj naslovnici postavio pitanje premijeru:”Ti to nazivaš dogovorom, Dejv?”

“Iz zemlje čokolade, Kameron se uvijek vrati sa kockicom”, ocjenjuje “Tajms”, koji je pregovore premijera sa ostalim evropskim liderima nazvao “slabo prikrivenom taktikom”.

Prema pisanju “Tajmsa”, Kameron nije imao drugog izbora sem da pribjegne starom argumentu, “da je u najboljem interesu Britanije nastojanje reformisanja Evrope iznutra, a ne ići u nepoznato ka punoj nezavisnosti”.

Medijski tajkun Rupert Mardok, koji je vlasnik listova “Tajms” i “San”, poslao je putem društvene mreže “Tviter” čestitku ministru pravosuđa Majklu Govu, koji je ranije najavio podršku kampanji za izlazak Britanije iz EU.

Prema sporazumu postignutom sinoć u Briselu, Velikoj Britaniji se daje mogućnost da bude izuzeta od dalje političke integracije unutar EU i obezbjeđuje fer tretman u vezi sa finansijskim i ekonomskim aranžmanima između zemalja evrozone i članica EU koje su izvan nje.

(Agencije)