Vijesti 16.04.2019.

Stanari 3.600 baraka postaju vlasnici

ČITANJE: 3 minute

Stanovnici oko 3.600 baraka u Lazarevu moći da se u zemljišnim knjigama upišu kao vlasnici i stambenih objekata i okućnice, čime će, poslije višegodišnje neizvjesnosti, biti riješen najveći problem mještana ovog naselja, rekao je gradonačelnik Igor Radojičić.

Ovaj problem muči vlasnike oko 3.600 baraka sa oko 12.000 stanovnika. Naime, stanovnici baraka, koje su svojevremeno otkupili i stekli stanarsko pravo, godinama nisu mogli da se upišu kao vlasnici zemljišta oko objekata, zbog čega nisu mogli da izgrade trajne objekte.

“Pozivam mještane da u područnoj jedinici Republičke uprave za geodetska i imovinska pitanja (RUGIP) pokrenu postupak ‘ispravke greške’ kojom je okućnica oko baraka upisana kao vlasništvo grada”, kazao je Radojičić.

Dodao je da je grad odustao od vlasništva nad tim zemljišnim česticama, što će omogućiti konačno rješavanje tog problema.

“Kad se pribave sva potrebna dokumenta i mještani se upišu kao vlasnici, imaće potpuno čistu pravnu situaciju sa vlasništvom”, dodaje Radojičić.

Pojasnio je da ovaj postupak mogu pokrenuti svi vlasnici baraka, nevezano od toga li da li je na njihovim parcelama važećim regulacionim planom predviđena izgradnja individualnih stambenih objekata ili stambenih zgrada.

“Vjerujem da će na taj način hiljade ljudi u ovoj mjesnoj zajednici konačno riješiti problem, prvo da znaju gdje žive i kakvi su vlasnički odnosi i drugo da dalje mogu nesmetano raspolagati tom svojom imovinom”, naglasio je Radojičić.

Trivuna Vučen, vlasnica barake u Lazarevu, ističe da joj ovo mnogo znači jer je riješen dugogodišnji problem s kojim se suočavaju.

“Niti možemo graditi, ni renovirati, a ja imam i dvoje djece kojoj želim riještiti stambeno pitanje. Sa ovim ću to napokon moći jer još otkad sam uselila 1970. godine pokušavam ovo riješiti”,  istakla je Vučenova.

Ranka Matarugić, takođe vlasnica barake, kaže da su dobili sve odgovore i u mjesnoj zajednici, koja će ih uputiti koje sve papire moraju izvaditi da bi riješili taj problem.

“Ovo je veliko olakšanje. Još od osamdesetih godina se pričalo da će se ovdje nešto praviti i da ćemo ići u tvrdu gradnju, ali bi mi bilo žao jer smo ipak toliko godina ovdje i ovo je naš dom”, zaključila je Matarugićeva.

Barake u Lazarevu podignute su 1970. godine, kao privremeno rješenje za stanovnike koji su izgubili svoje domove u katastrofalnom zemljotresu 1969. godine. U međuvremenu, većina nosilaca stanarskog prava nad barakama, kojima je rok trajanja istekao još prije 20 godina, otkupila ih je u postupku privatizacije stanova, ali nije bila u prilici da na tom mjestu gradi kuće zbog toga što su zemljišnim knjigama mogli da se upišu samo kao vlasnici zemljišta ispod baraka, ali ne i okućnice.

Potrebna dokumenta za upis vlasništva

– list nepokretnosti za zemljište ispod barake

– kopija katastarskog plana

– vještačenje vještaka urbanističke struke (da bi se to obezbijedilo, potrebno je prethodno pribaviti odobrenje za građenje iz 1970. godine, kopiju rješenja za novoizgrađene investicione objekte iz 1971. godine, te kopiju urbanističkog rješenja naselja koja su dostupna u Arhivu RS).

(Nezavisne)