Vijesti 07.03.2017.

Stanari banjalučkih zgrada postaju utjerivači dugova: Osnivanje ZEV ne toleriše nikakav minus

ČITANJE: 2 minute

Država je na stanare iz zgrada prebacila obavezu utjerivanja poreskog duga kod komšija neplatiša, ako žele da osnuju zajednicu etažnih vlasnika.

Stanari koji namjeravaju da registruju zajednicu etažnih vlasnika naićiće na prepreke, ako imaju samo jednu marku neplaćenog poreza.

Siniša R. jedan je od stanara zgrade u Boriku koji pokušavaju da registruju ZEV, a koji kaže da im je kamen spoticanja samo jedna komšinica i njen dug od oko 450 KM poreza na imovinu.

– Ne možemo da je primoramo da plati dug, a ne možemo ni registrovati ZEV zbog jednog čovjeka i njegovog ličnog poreza. Nije pošteno da se posao Poreske uprave prebaci na stanare, da mi proganjamo njihove neplatiše i utjerujemo dugove – kaže Siniša i dodaje da su čak razmišljali da skupe novac i oni plate dug, jer nikada neće registrovati ZEV.

Naime, izmjenama Zakona o poreskom postupku RS, koje su usvojene prošle godine, uvedeno je pravilo da ni jedan građanin ne može osnovati pravni subjekt, ako ima poreskog duga. To se odnosi, na primer, na otvaranje firmi, trgovina, frizerskih salona, ali i udruživanje u zajednicu stanara.

Kada stanari prikupe potrebne potpise za osnivanje zajednice, registruju se u Gradskoj upravi i izrade pečat, nakon čega treba da se jave Poreskoj upravi RS da im dodijeli jedinstveni identifikacioni broj. Tada počinju provjere svih potpisnika ugovora o osnivanju ZEV.

Siniša R. priča da je Poreska uprava provjeravala i supruge komšija, potpisnika ugovora o osnivanju ZEV, jer se stan vodi kao zajednička imovina. Onima koji nisu iz Banjaluke, kontrolisali su da li u rodnim mjestima imaju neizmirenih obaveza, kao i poreske dugove komšija koji imaju bar 25 odsto učešća u nekom biznisu.

– Sa jedne strane nas zakon pritišće da registrujemo zajednicu, a sa druge strane nam je to sada otežano – kaže on.

U poreskoj upravi RS su potvrdili da nema registracije dok se ne plati porez i za sada nisu planirane olakšice po tom pitanju.

– Dodjela JIB-a uskraćena je za po dvije ZEV na područjima Banjaluke i Trebinja, te za jednu na području Zvornika – kažu u Poreskoj upravi.

Neregistrovano 25 odsto zajednica

U Banjaluci je registrovano oko 1.205 zajednica etažnih vlasnika, a u Gradskoj upravi procjenjuju da ovu obavezu nije ispunilo još oko 25 odsto zajednica u zgradama.

Uglavnom je reč o objektima koji nisu uknjiženi, jer nije obavljen tehnički prijem zgrade, nije jasno utvrđeno vlasništvo nad stanovima, ali nerijetko registracija izostaje i zbog nemara stanara.

(EuroBlic)