Vijesti 23.10.2018.

STANARI PAŠIĆEVE O UBISTVU MILOVANOVIĆA: Upozoravali smo!

ČITANJE: 3 minute

Krvava ulična tuča ispred pekare u banjalučkoj Ulici Nikole Pašića, koja je završila fatalno po Bojana Milovanovića, šokirala je ne samo Banjaluku nego i region. Da stvar bude još gora, ovo nije prvi incident koji se dogodio na istom tom mjestu, a na upozorenja stanovnika te ulice, koja traju mjesecima, nadležni su ostali nijemi.

Kako kažu, na njihove apele da se riješi problem konstantnih incidenata u Ulici Nikole Pašića niko od nadležnih nije odgovorio, a problemi su se redali. Ovakvi nemili događaji su, dodaju, na žalost postali svakodnevnica.

Saopštenje Zajednice etažnih vlasnika Ulice Nikole Pašića 16 i 18 prenosimo u potpunosti.

“Saopštenje stanara ZEV Nikole Pašića 16 i 18

Nakon tragične smrti mladića Bojana Milovanovića iz Kozarske Dubice, nakon ubistva u našem susjedstvu o kojem su prošle sedmice pisale sve novine i svi internet portali u Bosni i Hercegovini – ostali smo nijemi.

Život je ugašen tragično, brutalno. Sve se desilo u našem, i vašem, susjedstvu. Prema izvorima više medija koji se poklapaju, a i prema svjedočenjima stanara, sve se desilo nakon okupljanja u pekari “Marčelo”, i to u 3 sata ujutru, gdje su se dvije grupe mladića zavadile, da bi se nekih stotinak metara dalje desilo svirepo ubistvo, kakvo Banjaluka ne pamti.

Pišemo da barem neko zapamti – da se podsjeti – da stanari zgrade gdje se nalazi ova pekara već punih 8 mjeseci pišu nadležnim organima Republike Srpske na svim nivoima – gradskim i republičkim – sa zahtjevom da se zabrani nedozvoljeni noćni rad pekare na navedenoj lokaciji.

Svi su se oglušili.

Da li treba da se desi ovakvo stradanje da se nadležni saberu i da nešto preduzmu?!

Isticali smo sve vrijeme da se radi na nezakonit način, da se u okolini objekta, koji je otvoren za prijem mušterija 24 časa dnevno, stalno dešavaju incidenti koje izazivaju ove mušterije. To niko nije čuo. Možda se povodom ove tragedije sada neko podsjetio naših pisanja i insistiranja. Možda je za trenutak pomislio – „da smo uzeli u obzir zahtjeve stanara, možda se sve ovo ne bi ni desilo…“. Možda se neko sjetio i peticije koju su februara ove godine potpisali skoro svi stanari na ovoj lokaciji, kojom je obuhvaćeno preko 100 zainteresovanih građana, koji su molili i mole, evo skoro godinu dana bez prestanka, da se spreči rad noću i incidenti na ovoj lokaciji. Peticiju smo poslali na bezbrojne adrese.

Kao da ovu peticiju izgleda niko nije ni pogledao, niti pročitao. Ove užasne vijesti vjerujemo da jeste.

Krajnje je vrijeme da se prestane povlađivati ličnim interesima na teret interesa zajednice u kojoj živimo. Naš grad nema nijedan interes da pekara radi u 3 sata ujutru. Posebno ne u stambenom dijelu. Jedini interes koji ima naš grad i njegovi stanovnici je da se u njemu obezbjedi miran život i da su u njemu građani sigurni, da se ne stvara plodno tlo za incidente – o kojima, ponavljamo, pišemo nadležnima već skoro godinu dana bez ikakvog uspjeha.

Dosadašnje držanje nadležnih oglušilo se o apele građana i o zahtjeve da se njihovi zakoniti interesi zaštite. Ako se nastavi ovakvo ignorisanje, nažalost, brinemo za nove živote. A javni red i mir se inače odavno ne održava u našem susjedstvu, i to samo zato što se dozvolilo da pekara nezakonito radi 24 časa dnevno i prima goste.

Urgiramo stoga da se preduzmu HITNE mjere i zabrani ovakav noćni rad.

Noću, na ovaj način, ne pravi se ni grad kulture, ni grad znanja, ni grad mladih, ni grad sporta, što sve Banjaluka pretenduje da nosi kao obilježje. Ovako se samo razvija atmosfera nesigurnosti, ugroženosti i nasilja, u kojoj nadležni ne preduzimaju ništa da zaštite građane.

Stanari ZEV Nikole Pašića 16 i 18”

(SrpskaCafe)