Vijesti 28.01.2016.

Stanari: Volonterka s 825 KM mjesečno

ČITANJE: 2 minute
volonterka stanari
Da ne vlada u svim opštinama kriza, pokazao je primjer Stanara, najmlađe lokalne zajednice u RS, u kojoj su funkcioneri i odbornici počašćeni višim primanjima, a uvedena je i posebna kategorija – veoma dobro plaćenog volontera.

Tako će najnovijom odlukom Skupštine opštine Stanari plata načelnika Dušana Panića umjesto 1.950 maraka biti 2.300 bez minulog rada, a predsjednika Skupštine Ostoje Stevanovića umjesto 1.800 biće 2.100 KM.

Debljim bankovnim računima obradovaće se i odbornici, kojima će mjesečne naknade umjesto 400 sada iznositi 550 KM.

Povećanje primanja obrazloženo je količnom rada koji ovi funkcioneri obavljaju.

Ipak, najveću buru na jučerašnjem skupštinskom zasjedanju izazvala je odluka da potpredsjednici Skupštine Dušanki Lepir (SP), koja svoju funkciju obavlja volonterski i koja nema status zaposlene, bude uvećn odbornički paušal i to za 50 odsto.

Ona će tako za svoj “volonterski” rad primati 825 KM, odnosno odbornički paušal od 550 KM i još pedeset procenata od njegovog iznosa.

-U Poslovniku o radu Skupštine opštine lijepo stoji da se ta funkcija volonterski obavlja, a volonterski znači bez nadoknade. Znači, koleginica kao i mi ima svoj odbornički dodatak i nema potrebe da se on uvećava za 50 procenata. To nam je najviše zasmetalo- izjavio je Željko Bajić, odbornik SDS-a.

Iz PDP-a ponavljaju da se zna šta ide uz volontersku funkciju.

-Ona može samo da ima naknadu za prevoz i topli obrok, a nikakva dodatna primanja- smatra Dragomir Vidović, odbornik PDP-a.

Ostoja Stevanović, predsjednik SO Stanari, objašnjava da je prije usvajanja budžeta od oko 6,7 miliona KM sa svim klubovima usaglašeno da se odborničke naknade sa 400 KM povećaju na 550 KM.

-Plate funkcionera, ne da se branimo, u odnosu na druge opštine u okruženju i po broju stanovnika daleko su ispod. Ne bih ja to tako tendenciozno pitao da li ima sad više novca u budžetu, pa mi dijelimo pare. U odnosu na posao koji, rade načelnik i predsjednik SO imaju skromne plate u odnosu na druge opštine- navodi Stevanović.

Povećanju plata zaposleni u Administrativnoj službi opštine zasad se ne mogu nadati.

-Ako bude prilike, vidjećemo kako ide priliv budžeta. Krenula je Termoelektrana i vidimo taj prihod kao glavni. Ako bude dobro poslovala, otvoriće se pitanje plata radnika- izjavio je Dušan Panić, načelnik Stanara.

Raste i porez na nepokretnosti

Osim primanja odbornicima i funkcionerima, Skupština opštine povećala je i poresku stopu za oporezivanje nepokretnosti, koja će umjesto dosadasnjih 0,10 procenata iznositi 0,15 odsto vrijednosti imovine.

-Kako ćemo mi privući privrednike ako im uzimamo toliki dio poreza, a hoćemo da ojačamo?! Ne vodi se računa ni o privrednicima koji ovdje rade- naveo je Dragomir Vidović, odbornik PDP-a.

(NN)