Vijesti 10.11.2017.

Stanari zgrada u Lazarevu dovedeni pred svršen čin: Usred sezone novi ugovori za grijanje

ČITANJE: 4 minute

Privatna firma koja grije zgrade u Ulici Branka Popovića u Banjaluci stanarima je ispostavila nove ugovore, i tako im, žale se vlasnici stanova, usred zimske sezone svezali ruke.

Potrošači negoduju da su im novi ugovori o isporuci toplotne energije u stanovima iznenada servirani na potpisivanje i to bez mogućnosti izmjene.

Zgrade je do sada na pelet grijala firma koja je i pravila stanove „Ars studio“, međutim, oni su, po priči stanara, osnovali novo preduzeće- „San“ koje se sada bavi samo isporukom toplotne energije i zbog čega su sačinili nove ugovore.

– Obavezuju se da će temperatura u stanu biti samo 19 stepeni, pa to je prehladno za normalan boravak. Piše da će grijanje poskupjeti ako se poveća cijena, vode, struje, peleta, što je u redu, ali nisu naveli kako će onda obračunavati novu cijenu, po kojoj formuli. Nisu naveli ni ko to razmatra i odlučuje o eventualnim prigovorima potrošača na grijanje ubuduće – požalio nam se vlasnik stana, čije je ime poznato redakciji.

Ugovor je na deset godina i previđa još da za isključenje i uključenje na mrežu potrošač mora platiti 50 KM, što je stanarima takođe neprihvatljivo.

Potpuno im je, kažu nelogična i odredba po kojoj, ako prodaju stan i novi potrošač ne zaključi ugovor sa ovom firmom – taj vlasnik će svejedno biti obavezan da plaća 35 odsto mjesečnog računa za grijanje.

Dio stanara u jednoj zgradi već je dao svoj potpis, ali mnogi su se ubrzo pokajali, kada su detaljnije iščitali odredbe ugovora. U panici su sada i vlasnici stanova u susjednim zgradama, koji poziv firme tek očekuju.

– Zašto nam ugovori nisu dostavljeni ljetos kada bismo imali vremena do sezone da odlučimo da li pristajemo ili ne. Ovako izgleda kao da nas neko prisiljava, a i ako ne potpišemo ugovore šta da radimo u sred sezone, treba sada u zimu da se snalazim kako ću ugrijati stan sa malim djetetom – rekla nam je druga stanarka.

Kome se ugovor ne sviđa, može da ga ne potpiše

Na sve pridike i strahove nezadovoljnih stanara, direktorica ove firme Sanja Knežević Radošević poručuje – kome se ugovor ne sviđa, može slobodno da ga ne potpiše.

– Nove ugovore potpisujemo sada, jer smo dobili priliku da prebacimo sve na našu firmu koja će se baviti samo grijanjem. Ljudi mogu slobodno da ne potpišu i da nemaju grijanje, nema problema – kaže direktorka.

Na pitanje zašto nema definisane cijene kaže da oni ne mogu uticati na to da li će doći do poskupljenja peleta, vode ili struje.

– Ako nešto od toga poskupi, poskupiće i grijanje. Tako piše i u prvom ugovoru i u ovom novom, jer mi već sedam godina grijemo po istoj cijeni koja je najniža u gradu – kaže Radoševićeva.

Dodaje da je ugovor predviđen na deset godina, jer svi tako rade, ali napominje da svako u bilo kom trenutku može da ga raskine.

U Instituciji ombudsmana za zaštitu potrošača u BiH potvrdili su nam da su im se stanari požalili, a nakon uvida u ugovor, ističu da se određene odredbe mogu smatrati nepoštenim.

– Pojedini elementi predloženog ugovora su upitnog pravnog osnova budući da stvaraju nejednakost između prava i obaveza ugovornih strana na štetu potrošača. Ugovorom se propisuju ovlaštenja isporučitelja, dok su obaveze uglavnom adresirane na potrošače – odgovaraju iz ove institucije.

Dodaju da su neodređeni ili nisu navedeni rokovi koji obavezuju pružaoca usluge, na primjer u dijelu popravke kvarova, a evidentni su, dodaju, i elementi kršenja Zakona o zaštiti ličnih podataka, podaci o JMBG u predlogu konkretnog ugovora.

Stanovi topli kako kad

O kvalitetu grijanja u stanovima, mišljenja su podijeljena, neki stanari su oduševljeni dosadašnjom uslugom, dok drugi prigovaraju da temperatura nije uvijek adekvatna, kao i što grijejanje u ovoj sezoni nije počelo od 1. oktobra kada su bile velike hladnoće.

(EuroBlic)