Vijesti 17.03.2016.

Stanetić: Otkaz za doktora sa torakale ukoliko je osuđen zbog mita!

ČITANJE: 2 minute
stanetic
Univerzitetski klinički centar /UKC/ Republike Srpske zatražio je od nadležnog suda u Beogradu da dostavi pravosnažnu presudu koja je izrečena protiv doktora Bojana Gulića, trenutno zaposlenog na Klinici za torakalnu hirurgiju, da bi mogao preduzeti sve zakonom propisane mjere.

Rukovodstvo UKC-a je navelo da će Centar ovom doktoru dati otkaz, ukoliko presuda bude potvrđena, odnosno ukoliko je Gulić, kako pojedini mediji navode, zbog primanja mita osuđen na tri godine zatvora, istaknuto je danas na konferenciji za novinare rukovodstva ove zdravstvene ustanove.

– Prema važećem zakonu o radu, ukoliko protiv bilo kog radnika bude donesena pravosnužna osuđujuća presuda na bezuslovnu kaznu zatvora dužu od šest mjeseci – slijedi otkaz- objasnila je šef Službe za opšte i pravne poslove UKC-a Slobodanka Šiljegović.

Zamjenik generalnog direktora UKC-a Dušan Majkić rekao je da je doktor Gulić pri zapošljavanju u ovu zdravstvenu ustanovu 2011. godine dostavio urednu dokumentaciju, te da su za ovaj slučaj saznali iz medija.

Generalni direktor UKC-a Mirko Stanetić poručio je da je cilj svakog zaposlenog u ovoj zdravstvenoj ustanovi častan i profesionalan rad, te da nije dozvoljena bilo kakva zloupotreba i odstupanje od profesionalnih normi ponašanja.

– Prema svim zaposlenima, bez izuzetka, ova ustanova se odnosi u skladu sa zakonskim propisima- naglasio je Stanetić.

On je podsjetio da je UKC omogućio pacijentima da putem telefona, mejla ili sajta prijave svaku konkretnu sumnju ili vjerodostojne pokazatelje korupcije, što će ova ustanova provjeriti, te da se pritužbe na svako ponašanje zdravstvenih radnika može dostaviti i komisiji za žalbe.

– Ne treba dozvoliti da manjina, nekolicina neprofesionalnog ponašanja dovede u pitanje veliku većinu- poručio je Stanetić i zaključio da UKC nikada nije zaprimio pritužbu na doktora Gulića od korisnika zdravstvenih usluga.

Komentarišući snimak koji se pojavio u medijima u kojem navodno šef intenzivne njege u Klinici za pedijatriju Vesna Novaković prima mito, Stanetić je rekao da su strane u sudskom sporu i da UKC želi da taj slučaj što prije bude završen.

Beogradski mediji objavili su 15. marta da je Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno osudio specijalistu grudne hirurgije na VMA Bojana Gulića na tri godine zatvora zbog primanja mita od pacijenata.

Istom presudom izrečena mu je i zabrana vršenja ljekarskog poziva od tri godine i oduzeta mu je imovinska korist pribavljena izvršenjem krivičnog dela pa je obavezan da u budžet Srbije uplati 2.400 evra i 300 švajcarskih franaka.

(Agencije)