Vijesti 27.09.2015.

Stanić: Ponuda za rekonstrukciju UKC Banjaluka bez nadzornog organa

ČITANJE: 2 minute
slobodan stanic

Član Odbora SDS-a za zdravstvo Slobodan Stanić rekao je da ni godinu dana od potpisivanja ugovora o rekonstrukciji i opremanju centralnog medicinskog bloka Univerzitetskog kliničkog centra Banjaluka sa austrijskom kompanijom “Vamed” nije izabran nadzorni organ, što otvara sumnju u postojanje razlike u cijeni između glavnog i izvedbenog projekta.

Stanić je novinarima u Banjaluci izjavio da je SDS u posjedu 12.000 stranica projektne dokumentacije na osnovu koje je izabrana ponuda za rekonstrukciju i opremanje Univerzitetskog kliničkog centra Banjaluka vrijedna 84 miliona evra, ali ne i novog izvedbenog projekta, koji je uradio izvođač.

– Ako je to urađeno bez nadzornog organa, to nam daje osnov za sumnju da je došlo do određenih odstupanja. Ako smo u posjedu glavnog projekta i kompletne tenderske dokumentacije, doći će do vještačenja onog što je na terenu urađeno”, rekao je Stanić, poručivši da SDS pokušava da djeluje preventivno i da apeluje da odgovorni vode računa o tome kako je urađen izvedbeni projekat da bi se spriječila ekonomska šteta.

On je dodao da izvedbeni projekat mora u potpunosti biti u skladu sa glavnim i da vrijednost radova mora u cjelini biti 84 miliona evra.

– Kada je kao ponuđač izabran `Vamed`, on je trebalo da napravi izvedbeni projekat, prije čega je morao da izabere nadzorni organ koji je trebalo da prati da li je izrada izvedbenog u skladu sa glavnim projektom. Sada će nadzorni organ samo nadgledati gotov izvedbeni projekat, ali je on urađen bez njega – pojasnio je Stanić.

Komentarišući negativan revizorski izvještaj Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite za prethodnu godinu, Stanić je rekao da bi negativan izvještaj i za 2015. predstavljao razaranje ustanova Republike Srpske.

– Kada je riječ o gradnji centralnog ulaza i Južnog krila Univerzitetskog kliničkog centra Banjaluka, plaćanje pet prvih rata u ovoj godini kompaniji ‘Lindner’ izvršeno je iz sredstava za unapređenje rada bolnica, koja su prema prioritetima trebalo da budu raspoređena svim bolnicama u Republici Srpskoj, što predstavlja nenamjensko trošenje – rekao je Stanić.

(Agencije)