Politika 22.07.2021.

STANIĆ PREDAO ZAHTJEV: US traži da Ustavni sud RS ocijeni amandmane na budžet Banjaluke

ČITANJE: 2 minute

Ujedinjena Srpska je danas predala zahtjev Ustavnom sudu RS za provjeru satusa zahtjeva gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića za ocjenu ustavnosti uloženih amandmana na budžet za 2021.godinu, a koji se odnose na isplate naknada za zdravstvene radnike i porodilje.

Skupština grada je 15. aprila usvojila budžet, a sastavni dio tog dokumenta su i amandmani koji se tiču podrške zdravstvenim radnicima i porodiljama u vidu finansijske podrške u iznosu od 500 KM.

– Nakon toga, 9. juna gradonačelnik Banjaluke, umjesto da izvrši uplate prema zdravstvenim radnicima i porodiljama, predaje zahtjev Ustavnom sudu RS za ocjenu ustavnosti. Danas sam predao zahtjev Ustavnom sudu o pristupu informacijama tražeći u kakvom statusu se nalazi taj predmet i kada se može očekivati donošenje odluke, da oni na koje utiče ova odluka mogu imati informaciju i da budu upoznati. I ja lično kao odbornik, kao neko ko je predlagao i usvajao amandmane želim da znam status predmeta, te vjerujem da će Ustavni sud RS odgovoriti u zakonom predviđenom roku – rekao je šef kluba odbornika US u Skupštini grada Neven Stanić.

Smatra da je gradonačelnik jedina osoba u gradu koja se grčevito bori protiv podrške zdravstvenim radnicima i porodiljama zato što to nije njegov prijedlog, već prijedlog Ujedinjene Srpske i partnera.

– A znamo da sve što on predloži, smatra da je najpametnije i najbolje, a ono što predlože drugi da je najlošije i da je negativno. Svjedoci smo da smo pružili podršku i za besplatne udžbenike i za pojeftinjenje cijene karata gradskog prevoza, a sa druge strane ne vidimo razumijevanje gradonačelnika da podrži porodilje i zdravstvene radnike sredstvima koja se već nalaze u budžetu. Licemjerno je da se pruža podrška zdravstvenim radnicima preko bilborda koji je u vlasništvu Grada i koji se nalazi kod Prijedorske petlje, a da ne podržite zdravstvene radnike tako što ćete realizovati amandmane i uplatiti finansijsku podršku u iznosu od 500 KM, podršku koju je usvojila Skupština grada – naglasio je on.

Upitao je da da li će gradonačelnik preuzeti odgovornost zato što je kako je naveo “varao i ponižavao zdravstvene radnike i porodilje tako što su mjesecima zakinuti za podršku koju zaslužuju i koja se nalazi u budžetu”.

– Da li će gradonačelnik snositi odgovornost i podnijeti ostavku ako Ustavni sud RS odbije njegov zahtjev za ocjenu ustavnosti i kada se pokaže da je pokušao da ponizi 5.000 zdravstvenih radnika i 2.000 porodilja? Ja sam ponosan što je Ujedinjena Srpska zajedno sa partnerima prepoznala zalaganje zdravstvenih radnika koji nam spašavaju živote i porodilja koje donose život i jačaju natalitetnu politiku. Ali sam ogorčen što se gradonačelnik obračunava sa neistomišljenicima iz skupštine preko zdravstvenih radnika i porodilja – zaključio je on.

(SB)