Politika 01.08.2020.

STANIĆ (SDS): Ko je prav, neka prvi baci kamen

ČITANJE: 4 minute

Direktor UKC optužio je inspekcijske organe da su “prespavali pandemiju”, što je krajnje ozbiljna optužba, koja bi ako je tačna morala imati vrlo oštre konsekvence – istakao je predsjednik Odbora za zdravstvo SDS dr Slobodan Stanić.

„Inspektorat se brani navođenjem ogromnog broja kontrola usmjerenim prema građanima, ugostiteljskim objektima, privrednim subjektima. Ne usuđuju se iz Inspektorata da navedu da jesu “prespavali”, ili bar “zažmirili na oba oka” na navode o “UKC-u kao klasteru”, nakon frapantnih navoda o problemima u UKC-u Banja Luka koje su iznijeli predstavnici Strukovnog sindikata doktora medicine u tokom veoma zapažene konferencije za medije, na šta su predstavnici najvišeg rukovodstva UKC-a demantovali“ – pojasnio je dr Stanić.

On je podsjetio da je ministar Šeranić rekao da će biti urađeni protokoli o postupku sa otpuštenim pacijentima, što je jasan dokaz da ih do sada nije bilo, a bilo je otpuštanja pacijenata i prebacivanja u druge bolnice što je bio jasan signal za inspekcijski nadzor i intervenciju!

„Svjesni da slika govori više od hiljadu riječi i da bi snimci video nadzora mogli rasvijetliti sporna pitanja od nošenja i posjedovanja zaštitne opreme, poštovanja protokola, puteva kretanja pacijenata, isti ovi inspektori su izbjegli da ih izuzmu, utvrde činjenice i o tome upoznaju javnost RS“ – naglasio je Stanić.

Predsjednik Odbora za zdravstvo SDS kaže da bi naručito interesantni bili snimci druge polovine marta, cijelog aprila i naročito 02. i 03. maja kada je na UKC-u Banja Luka vršena “reorganizacija/preseljenje” ali da je sve to je “prespavano”!

Uz to, kaže Stanić, trebali su inspektori izvršiti uvid u reverse sa zaduženom zaštitnom opremom po svakom zdravstvenom radniku kao i nezdravstvenim radnicima koji su po prirodi svog posla mogli doći u kontakt sa zaraženim pacijentima.

„Da je te podatke Inspektorat učinio dostupnim kako Strukovnom sindikatu doktora medicine, kao i široj javnosti makar u dijelu, prekinula bi se sva nagađanja, smanjio prostor bilo kakvim špekulacijama i stvorila solidna osnova da se eventualno uočeni problemi počnu otklanjati. I što je najvažnije bila bi tada utvrđena konkretna odgovornost, pa do ovakvog prebacivanja odgovornosti sa jednih na druge dijelove sistema ne bi ni došlo. Bilo je još niz slučajeva vezanih za UKC na koje je Inspektorat makar “zažmirio”, a možda čak i “prespavao”, a sad mu se to vraća kao bumerang. Svakako nećete izbjeći odgovornost sutrašnjice, ako je izbjegnete danas”, zaključio je dr Stanić.

Govedarica: ANP primjer za ustupke mentorima

„Kad je Dodik doveden na vlast, on je napravio toliko afera, kriminalizovao institucije i svoje najbliže saradnike pa je na kraju čak i svoju djecu gurnuo u sumnjive rabote. Tako korumpiran, Dodik je ucijenjen da pravi ustupke svojim mentorima, a najbolji primjer toga je ANP“ – istakao je Vukota Govedarica.

„Razmišljanje o samostalnosti Republike Srpske koje je postojalo u američkoj administraciji tokom ratnog perioda, na koje se Dodik poziva, dokaz je koliko su Srbi tokom rata imali ozbiljne lobističke krugove i ljude koji su besplatno radili za srpsku stvar, dok je Dodik potrošio desetine miliona KM na lobiranje u SAD-u koje mu je donijelo mjesto na američkoj crnoj listi – istakao je član Predsjedništva SDS Vukota Govedarica reagujući na poslednje istupe Milorada Dodika, predsjednika SNSD-a.

„Tajni američki dokumenti su pokazali da su nakon rata SAD odustale od tog razmišljanja i definisali svoj plan da nakon zaključenja mira nađu aktere među Srbima koji su spremni za ustupke. Tadašnja američka administracija takve ljude našla u liku Biljane Plavšić i Milorada Dodika, „svježeg daha vjetra na Balkanu“ po riječima Olbrajtove a sve uz pomoć njihovog mentora Karlosa Vestendorpa.“ – naglasio je Govedarica.

Član Predsjedništva SDS je pojasnio da je najbolju definiciju današnje Dodikove ucjenjene pozicije objasnio Željko Komšić kada je rekao „neka samo Dodik radi što radi, a neka priča šta hoće“.

Govedarica naglašava da u nagodbama za svoj bolji politički položaj i svoju ličnu sudbinu, Dodik spreman da napravi i regionalni politički konflikt na način da Republiku Srpsku uvuče u poziciju u kojoj Srpska sebe treba da zamjeni za Kosovo.

„Njegovi strani mentori navigavaju ga upravo u tu poziciju gledajući da u novoj konstalaciji međunarodnih odnosa ostanemo i bez Kosova i bez Republike Srpske i zato je Dodiku najbolje da ćuti“ – zaključio je Govedarica.

(SB/banjaluka.net)