Politika 21.07.2020.

STANIĆ (SDS): Vrijeme je za početak procesa zagovaranja imunizacije

ČITANJE: 2 minute

Ovo je trenutak da Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS, Institut za javno zdravstvo RS, cijeli zdravstveni sistem, naučno-nastavne institucije, nevladine organizacije i mediji krenu u intenzivan proces zagovaranja imunizacije, kao jedinog izlaza iz situacije u kojoj se našlo čovječanstvo – istakao je Slobodan Stanić, predsjednik Odbora za zdravstvo SDS.

„Da bi se postigao puni efekat imunizacije, potrebno je postići značajan nivo tj. procenat procijepljenosti stanovništva, a da bi se to postiglo kad bude dostupna vakcina, potrebno je uraditi značajne pripreme. Da li su ključni javno-politički i zdravstveni autoriteti spremni da eventualnu vaccinu prime prvi i tako ličnim primjerom ohrabre druge? To bi bio čin davanja podrške nekom pitanju, a to je u ovom slučaju imunizacija“ – naglasio je Stanić.

On kaže da se pri tome se ne smije nastupiti sa tezom, potpune bezbjednosti vakcina, jer one kao i svaki drugi lijek imaju nuspojave i kontraindikacije, ali očigledno je da i ovako čovječanstvo ne može dugo izdržati.

„Svjestan sam da ću izazvati reakciju antivakcinalnih pokreta i teoretičara zavjere, ali drugog puta nema, ako mislimo nastaviti sa načinom života kojim smo živjeli do pojave pandemije“, ponovio je Stanić.

Stanić kaže da zagovaranje nije jednosmjerna aktivnost, već proces usmjeren ka postizanju specificnih rezultata a to je, u ovom slučaju, procenat obuhvata stanovništva imunizacijom.

„Nezamjenjiva je uloga javnih ličnosti, zdravstvenih autoriteta koji će pristati javno primiti vakcinu i time ohrabriti ostale da učine isto, slično kao kad daju krv i to objave, čime pokazuju svoju humanost. U ovom slučaju će primanjem vakcine protiv Sars- CoV 2 virusa pokazati svoju požrtvovanost. Ja sam spreman da kad dođe vrijeme to uradim, a zdravstveni autoriteti neka se spreme, jer narod to od njih očekuje“, zaključio je dr Slobodan Stanić, predsjednik Odbora za zdravstvo SDS.

(SB/banjaluka.net)