Vijesti 03.08.2021.

STANIĆ: Sistem za hlađenje ne postoji, UKC RS: Centralni blok opremljen rashladnim uređajima

ČITANJE: 4 minute

U septembru 2018. godine, tačno pred nastupajuće opšte izbore, svečano je otvoren Univerzitetsko-klinički centar Republike Srpske uz slogan “Svi pod jednim krovom”. Međutim, niko tada, a ni sve do sada nije rekao da pod tim krovom nije u funkciji nikakav sistem hlađenja prostora, ventilacije i prečišćavanja vazduha (HEPA filteri) što osoblju otežava rad a pacijentima oporavak u ovim vrućim ljetnim danima – istakao je dr Slobodan Stanić, predsjednik Odbora za zdravstvo SDS.

„Kada se tome doda činjenica da su nakon slučajeva tragičnih samoubistava u UKC RS blindirani i brojni prozori, lako možemo shvatiti kakvi su uslovi za boravak i liječenje pacijenata i rad osoblja u centralnom bloku. Naime, radi se o tome da je i pored zahlađenja u sobama temperatura dostizala 31 stepen, a u prošloj sedmici bilo je i preko 35 stepeni celzijusa“ – poručio je Stanić, saopštio je SDS.

On ističe da je takvo stanje na UKC-u je već treće ljeto i da je ista situacija bila i 2019. i 2020. godine.

„Za rekonstrukciju je potrošeno više od 100 miliona eura a nisu rekonstruisane klinike za Ginekologiju i akušerstvo, kao ni Infektivna klinika. Ostaje nejasno šta je bilo sa sistemom za hlađenje, ventilaciju i prečišćavanje vazduha ako je rađena rekonstukcija“ – kazao je Stanić.

Predsjednik Odbora za zdravstvo SDS zahtijeva od rukovodstva Univerzitetsko-kliničkog centra RS i Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite da hitno pristupe rješavanju ovoga problema, na koji se žali ogroman broj pacijenata i osoblja, jer visoke temperature u zatvorenom utiču i na proces oporavka pacijenata i uslove rada zaposlenih na UKC RS.

„U centralnom bloku koji je bez sistema hlađenja prostora boravi oko 800 pacijenata i 1000 zaposlenih. I već treće ljeto niko ne poduzima ništa da se ovo pitanje riješi Da stvar bude još teža, onkološki i hematološki pacijenti se nalaze na lokaciji stare hirurgije, gdje su uslovi još teži, a radi se o pacijentima sa najtežim oboljenjima.“ – zaključio je dr Slobodan Stanić.

“Svi pacijenti se liječe po najvišim standardima”

Univerzitetski klinički centar Republike Srpske konstantno je izložen neutemeljenim napadima od strane pojedinaca koji se koriste u dnevno političke svrhe, a u vezi sa uslovima liječenja naših pacijenata.

Svi pacijenti u našoj ustanovi se liječe po najvišim medicinskim standardima i nikad nijednom pacijentu nije pogoršano zdravstveno stanje ili ugrožen život zbog navodno visokih temperatura u sobama što se može utvrditi i uvidom u medicinsku dokumentaciju, saopštio je UKC RS.

Želimo da istaknemo da su prostorije UKC RS gdje je velika frekvencija ljudi, prostorije gdje su skupi aparati, većina operacionih sala, intenzivna i poluintenzivna njega, odnosno prostorije gdje su teški pacijenti opremljeni sa klima uređajima. Kli­me i os­ta­li rashla­dni ure­đa­ji su na­bavljeni i ugra­đe­ni u skla­du sa pri­ori­te­ti­ma. A za sobe koje nisu klimatizovane nabavljeni su ventilatori i drugi rashladni uređaji.

Objekat Centralnog medicinskog bloka UKC Republike Srpske je izgrađen po najvišim građevinskim standardima i služi na ponos građanima Srpske jer imamo najsavremenije izgrađenu i opremljenu ustanovu u regionu. Ovaj objekat je efikasno toplotno izolovan i u funkciji su centralni venitilacioni sistemi.

Važno je naglasiti da će završetkom projekta rekonstrukcije Tehničko – ekonomskog bloka biti pušten u pogon centralni sistem klimatizacije u cjelosti za Centralni medicinski blok. Riječ je o međunarodnom tenderu sa kompleksnim zakonskim regulativama i procedurama koje su dodatno usporene izbijanjem pandemije korona virusa, a na njegovoj realizaciji se konstantno i intenzivno radi.

Iskreno nas žalosti činjenica da se naši pacijenti i zaposleni zlouptrebljavaju na jedan vrlo manipulativan način, te koriste u dnevno političke svrhe što ima za cilj izazivanje nepovjerenja građana u zdravstveni sistem Republike Srpske. Nije ljudski koristiti najosjetljivije kategorije za ostvarivanje političkih ciljeva, neutemeljeno optuživati rukovodstvo UKC RS i zaposlene koji su tek nedavno predahnuli od najjačeg talasa korona virusa gdje su mnogi radnici bili po cijele dane u skafanderima i zaštitnoj opremi i po visokim i niskim temperaturama, zaključuju u ovoj instituciji.

(SB)

Oznake: UKC RS