Vijesti 26.03.2021.

U narednih sedam dana neće biti otvaranja ugostiteljskih objekata

ČITANJE: 2 minute

 Otvaranja ugostiteljskih objekata neće biti u narednih sedam dana, saopšteno je iz Udruženja poslodavaca ugostiteljstva i turizma Republike Srpske – “Horeka” nakon što su danas razgovarali sa premijerom Srpske Radovanom Viškovićem.

“Pri eventualnom otvaranju će se morati poštovati sve epidemiološke mjere u vezi sa virusom korona, i to u baštama i unutar objekata, prema mjerama iz novembra prošle godine, odnosno prema kvadraturi objekta”, naveli su iz ovog udruženja.

U saopštenju je navedeno da Republički štab za vanredne situacije neće ograničavati radno vrijeme, već će odluku o njegovom trajanju prenijeti na lokalne zajednice, koje će u skladu sa epidemiološkom situacijom donositi odluku na tom planu.

“Šalterska prodaja i dostava može da se vrši do 22.00 časa, umjesto do 21.00 čas kao do sada. Vlada će zbog zatvaranja ugostiteljskih objekata priznati ukupne prijavljene doprinose na plate u martu”, navodi se u saopštenju o uslovima dogovorenim radi olakšavanja rada i opstanka svim privrednicima iz ugostiteljskog sektora.

Iz “Horeke” ističu da će se oformiti stručna komisija koju će činiti članovi tog udruženja, Ministarstva trgovine i turizma, Poreske uprave i Ministarstva finansija.

“Ona će analizirati poreze i doprinose u ovom sektoru radi ostvarivanja benefita za radnike, poslodavce i državu. Mjere za pomoć ugostiteljstvu u Republici Srpskoj za april biće definisane u zavisnosti od početka rada objekata”, ističu iz “Horeke”.

Poslodavcima iz sektora turizma i ugostiteljstva omogućeno je postizanje reprograma sa Poreskom upravom za dospjele obaveze poreza i doprinosa, s tim da se zahtjevi podnose pojedinačno.

“Postizanjem reprograma stiču se uslovi za dobijanje poreskog uvjerenja. Takođe, dogovorena je odgoda plaćanja računa za električnu energiju na 90 dana uz pojedinačno podnošenje zahtjeva”, saopšteno je iz “Horeke”

(Srna, E.M)

Oznake: Horeca