Vijesti 15.03.2021.

Stanivuković: Banjaluka neće uvesti restriktivnije mjere

ČITANJE: 3 minute

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković kazao je da Gradski štab za vanredne situacije zasjeda u kontinuitetu, da se mjere donose sistematski i da se nada da će se, uz postojeće mjere i disciplinu građana, ova situacija uspješno prebroditi.

Kako je kazao, s mjerom su donesene sve mjere, koje mogu sačuvati zdravlje naših sugrađana ali i privredu, te je potrebno da ih se svi zajedno pridržavamo.

Sa današnje konferencije sa novinare, kako je kazao, Banja Luka šalje molbu Republičkom štabu za vanredne situacije da se obrati pažnja na granične prelaze odnosno ulazak ljudi u Republiku Srpsku i Bosnu i Hercegovinu bez PCR testa.

-Ta uputa je poslata Republičkom štabu koji dalje treba da koordinira ovo pitanje sa institucijama na nivou BiH – kazao je Stanivuković, ističući da je Banja Luka ovim itekako pokazala ozbiljnost i autoritet.

On je istakao da je veliki pritisak na Banju Luku da se zatvore ugostiteljski objekti, škole, privreda.

-Šta vrijedi zatvoriti najveći grad ako njegovi građani mogu lako otići do Čelinca, Kotor Varoša, Prijedora, Gradiške – upitao je on, ističući da Banja Luka neće samostalno da uvodi restriktivnije mjere bez koordinacije sa okolnim lokalnim zajednicama.

Govoreći o zahtjevu Univerzitetsko-kliničkog centra Republike Srpske da Banja Luka izdvoji deset miliona KM za ovu ustanovu, Stanivuković je kazao da je to nerealan i neosnovan zahtjev.

-To nije bila praksa ni prošle godine kada je pandemija bila u jeku – rekao je on i napomenuo da  Banjalučani uplaćuju preko 200 miliona KM doprinosa po osnovu zdravstevene zaštite koja ide u Fond zdravstvenog osiguranja RS a iz kojeg se finansira UKC-e.

On smatra da je ovo priprema skupštinske većine u Banjoj Luci da amandmanski djeluje na budžet Grada, čiji će se prijedlog naći na sjednici gradskog parlamenta 25. marta.

Bojan Kresojević, savjetnik gradonačelnika za finansije naveo je da Fond zdravstvenog osiguranja RS u sto odstotnom iznosu finansira sva liječenja koja su propisana zakonom, pa tako i za zarazne bolesti.

-Za takvo nešto, Fond daje UKC-u deset milinoma KM, a oni sada od Grada traže još deset miliona. Osnivač UKC-a je Republika i ona kao osnivač treba da reaguje. Po tom osnovu i Grad pomaže Dom zdravlja za koji je Prijedlogom budžeta predviđeno preko 800.000 KM i rebalansom budžeta biće obezbijeđena dodatna sredstva, ukoliko to bude potrebno – pojasnio je Kresojević.

On je naveo podatak da prošle godine Klinički centar od Grada nije uopšte tražio sredstva.

-Mi zaista smatramo da je situacija ozbiljna i u tom smislu naš puni angžaman biće u finansiranju Doma zdravlja zbog čega su povećana sredstava u odnosu na nacrt budžeta. Zato smatramo da je traženje ovih sredstava od strane UKC samo mehanizam da se „isisa“ novac iz budžeta i tako onemogući realizacija strateških projekata nove administracije, poput finansiranja udžbenika za učenike osnovne škole – istako je on.

Savjetnica gradonačelnika za medije, Tanja Vukomanović pozvala je na ozbiljnost sve one koji pokušavaju da politizuju cijelu situaciju u vezi sa epidemijom.

-Potrebno je da zajedno pomognemo građanima da shvate ozbiljnost situacije jer teško je povjerovati da je situacija ozbiljna, a jeste, ako u prvi plan govorimo o tome gdje je gradonačelnik a ne koje su mjere donesene – kazala je ona i pozvala, još jednom, sugrađane da poštuju propisane mjere što je ključno u ovom momentu.

(A.M.)