Politika 20.04.2022.

Stanivuković: Da li MUP RS obezbjeđuje svakog njemačkog turistu kao Šmita?

ČITANJE: 2 minute

Sastanak nije stvar legitimiteta. Ako ćemo se voditi crno-bijelom politikom onda ćemo shvatati i to da mu je legitimitet dao i Aleksandar Vučić kada se sastao s njim u Beogradu. Šmit je realnost, postoji i ovdje u BiH. Želim također reći da se problemi mogu rješavati bez korištenja inata. Smatram da se stav može reći na dostojan način, a moraju se znati i zakoni i pravila diplomatije, a to je da barem pet puta razmislimo prije nego nešto kažemo.

Rekao je to gradonačelnik Banjaluke, Draško Stanivuković za N1, govoreći o sastanku sa Kristijanom Šmitom.

– Mnogo je tema za razgovor, ovo je teška situacija. Razgovarati treba i moj stav je da Banjaluka, Srbi i Republika Srpska trebaju uvijek biti za pregovaračkim stolom, uvijek biti u igri ne van nje i smatram da se prije ili kasnije svaki sukob i nesuglasica završava razgovorom i rješenjem. Mislim da je vrijeme da počnemo razgovarati i pronalaziti rješenja, a teme će biti mnogobrojne i one koje ću ja nametnuti, ali i one o kojima će Šmit pričati. Moj stav će biti patriotski i nacionalno osviješten, biće u skladu sa stavovima i zaključcima Narodne skupštine Republike Srpske. Iznijeću taj stav, ali biću otvoren čuti i drugu stranu – istakao je on za N1.

Jedna od tema koje će Stanivuković nametnuti na sastanku sa Šmitom, kako kaže, biće da je principijelno protiv bonskih ovlaštenja, što je, dodaje, glas koji se čuo i iz Srbije.

– Protiv toga da se uzima imovina koja pripada RS, protiv tih nametnutih rješenja , da je RS neupitna i trajna, da smo za dejtonsku BiH za njen teritorijalni integritet i evropski put. Čak sam u jednom od razgovora čuo da je Šmit rekao da nije upitna RS i njeno postojanje, međutim, postoje i druge odluke koje se nameću, a za koje mi nismo i smatram da to trebam reći – dodao je Stanivuković.

Dodik ne priznaje Šmita kao visokog predstavnika nazivajući ga turistom u BiH, pa je Stanivuković upitan ovim sastankom daje legitimitet.

– Sastanak nije stvar legitimiteta. Vučuć se sastao sa Šmitom, Dodik nije. Ali, ako je gospodin Šmit za gospodina Dodika samo turista kako on kaže, zašto ge je onda kada je nedavno bio u Banjaluci čuvao MUP RS? Da li mu je tako dat legitimitet? Da li MUP čuva sve njemačke turiste ili su svi njemački turisti diplomate? – upitao je Stanivuković.

(E.M)