Politika 03.02.2023.

Stanivuković na suđenju: “Sud da procesuira Lukača u skladu sa zakonom, ne tražim novčanu naknadu”

ČITANJE: 2 minute

Draško Stanivuković, gradonačelnik Banjaluke, zatražio je danas od Osnovnog suda u Banjaluci da u skladu sa zakonom procesuira predmet protiv Dragana Lukača, bivšeg ministra unutrašnjih poslova Republike Srpske, optuženog za ugrožavanje sigurnosti, prenosi Srpskainfo.

Stanivuković je ujedno odbio naknadu nematerijalne štete.

Tokom svjedočenja bivši narodni poslanik izjavio je da se kritični događaj desio tokom Devete posebne sjednice NSRS u decembru 2019. godine.

– Cijeli dan je bio veliki pritisak zbog tema, odnosno odnosa sa NATO. U jednom trenutku izveo sam performans i NATO zastavice odnio do predsjednika Vlade RS i ministara, a zatim je sjednica prekinuta. Ubrzo je nastavljena, a ja sam počeo govoriti, da bi u jednom trenutku Dragan Lukač dobacio : “Dođi da ti pokažem”. Prišao sam mu i on me odgurnuo i udario – prisjetio se Stanivuković kritičnog događaja.

Nakon ovoga je prema riječima oštećenog svjedoka Lukač dobacio i kako će Stanivukovića polomiti kao NATO zastavice. Zatim je uslijedila polemika da li je optuženi Lukač ovo izjavio prije napada, a kako se to navodi u optužnici, ili poslije kako je to na današnjem ročištu rekao Stanivuković.

Gradonačelnik Banjaluke je izjavio da je kritični događaj bila kap koja je prelila čašu s obzirom na brojne prijetnje koje je imao tokom perioda od mjesec dana.

– Bilo je hapšenja, dobijao sam u to vrijeme ozbiljne prijetnje i taj događaj u skupštini bio je kap koja je prelila čašu. Osjećao sam se ugroženo tada za ličnu bezbjednost – naveo je Stanivuković.

Stanivuković je rekao kako nije ni u dobrim, ni u lošim odnosima sa Lukačem, već profesionalnim.

Jovan Čizmović, pravni zastupnik Lukača, upitao je oštećenog da li se osjećao ugroženim dok je sjedio na svom mjestu u NSRS, na šta je dobio potvrdan odgovor.

– Što onda odoste do mjesta na kojem je bio Lukač – upitao je advokat Čizmović, a Stanivuković je uzvratio da je u njemu proradio srpski inat.

Zatim je Lukač pitao Stanivukovića da li i danas osjeća da mu je s njegove strane ugrožena bezbjednost, što je svjedok negirao.

Po završetku Stanivukovićevog svjedočenja, on i Lukač su se rukovali u sudnici. Kao svjedoci odbrane, za sljedeće ročište biće pozvani ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović, bivši ministar pravde Anton Kasipović, a biće saslušan i Lukač.

Kao svjedoci odbrane u nastavku suđenja koje je zakazano za 16. mart najavljeno je saslušanje Antona Kasipovića, bivšeg ministra pravde RS i Zore Vidović, ministra finansija RS.

Suđenje Lukaču počelo je u decembru prošle godine čitanjem optužnice.

(A. S.)