Politika 23.09.2021.

STANIVUKOVIĆ: Neki banjalučki odbornici rade po nalogu vrhovnog komandanta, to je žalosno

ČITANJE: 2 minute

Posljednjih osam mjeseci u Banjaluci neki ljudi ne mogu da žive od kriminala i korupcije kao što su živjeli posljednjih dvadeset godina, a razlog za to je nova generacija političara koja je došla da mijenja stvari, te je zato teško naći dijalog u Skupštini, rekao je za BHRT gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković.

“Vrlo je teško tu naći dijalog, zato što oni ne žele da ja politički više postojim, a ja želim da oni politički budu prošlost. Žalosno je što ovdje postoje odbornici koji upravljaju onako kako vrhovni komadant kaže”, kazao je Stanivuković.

Gradonačelnik Banjaluke naglašava da on ne želi da bude samo protokolarna ličnost, već neko ko želi suštinski da radi svoj posao, te da izlaskom na ulice želi da odbrani svoj rad, ali i da skrene pažnju na nerad suprotne strane.

“Zato želim da pozovem sve narodne poslanike, čak i sa nivoa Parlamenta BiH i da zajedno sjedemo i kažemo termin je tada. Najkasnije do kraja ove sedmice će se znati termin kada ćemo narod pozvati na Trg krajine”, rekao je Stanivuković.

Kada je u pitanju kandidatura za predsjednika Republike Srpske, Stanivuković kaže da nema pravo da se samokandiduje, kao i da to ne želi, te da će kandidat za predsjednika RS biti stvar dogovora.

“Mi moramo da pokažemo ko to stvarno može da pobijedi, ko to može da iznese, ko je najbolji među nama, bez bilo kakve sujete”, ističe Stanivuković.

Na pitanje o negiranju genocida Srebrenici, u čemu ga mnogi porede sa Miloradom Dodikom, Stanivuković ističe da nije kompetentan o tome govoriti jer nije bio ni rođen tada, te da ne želi umanjiti bilo čiju tragediju.

“Ja ništa ne želim niti da umanjim, ni da negiram, ni da podcijenim. Radilo se o jednom velikom zločinu iz prošlosti gdje danas naši prijatelji Bošnjaci vuku strahote najveće i meni je zbog toga izrazito žao i doći će trenutak kada ću ja stvarno pokazati šta o tome mislim”, objašnjava Stanivuković, te dodaje da ne treba biti sramota ako ima iste poglede na pojedina nacionalna pitanja kao Dodik.

Stanivuković naglašava da su besplatni udžbenici samo primjer nekih ispunjenih predizbornih obećanja, kao i besplatan javni prevoz za pojedine kategorije, te da je predložena i odluka o sufinansiranju vrtića, čime više ne bi bilo razlike između privatnih i državnih vrtića.

“Mi smo ispunili nekih 80 posto obećanja. Spremni smo do kraja godine, ako skupština bude iole normalna, da dođemo do 90 posto ispunjenosti obećanja”, naglašava Stanivuković.

On podsjeća da Banjaluka nije doživjela prave promjene jer je skupštinska većina ostala ista, dok se samo gradonačelnik promijenio.

“Za ozbiljne reforme moram imati političku sangu koju danas gradonačelnik Banjaluke nema”, zaključuje gradonačelnik Banjaluke.

(SB)