Politika 27.10.2021.

Stanivuković: Neprihvatljiva stalna prekidanja skupštinskih zasjedanja

ČITANJE: 5 minuta

Gradonačelnik Draško Stanivuković kazao je da česta prekidanja sjednica Skupštine Grada nisu prihvatljiva i da takav rad postaje neizdrživ, te da se ovom šestom zasjedanju koje je počelo 21. septembra ne nazire kraj.

-Neprihvatljivo je i nije normalno da imate Skupštinu koja traje 36 dana, pa septembarska postaje oktobarska, a oktobarska će vjerovatno postati decembraska. Apsolutno nema normalnih zasjedanja Skupštine Grada jer je i dalje na snazi jedna blokada. Onda kada smo tražili da se Skupština održava, tražili smo da se radi a sada dolazimo u situaciju da se stalno prekida, da se odugovlači i pitanje je da li će ovaj 36. dan rasparava biti okončana – kazao je on.

Smatra da je to iscrpljivanje kompletne javnosti.

-Ja kao gradonačelnik više ne mogu ni službeni put da dogovorim jer sjednica ne može da bude održana bez mene. Oni gledaju i kada ću izaći minut-dva i tada odmah prekidaju zasjedanje. Ali ja sam se naoružao strpljenjem – poručio je on.

Kako je naveo, ova Skupština ostaće upamćena po tome da je prva koja je odbila modernizaciju glavnih saobraćajanica kroz velika naselja.

-Ostaće upamćena i po tome što će biti protiv smanjenja plata funkcionerima, a sudeći po diskusijama koje su se mogle čuti – rekao je Stanivuković.

Napominje kako je ovo četvrti mjesec da Grad nema održanu sjednicu Skupštine, i sve to, kaže Stanivuković, može dovesti do pada mnogih projekata, pod uslovom da rebalans bude usvojen.

-Ako smo u rebalansu planirali sredstva da renoviramo određene škole, to znači da mi proceduru raspisivanja javnog tendera moramo da završimo ove godine. Sve se čini da ćemo rebalans dobiti u decembru ovim tempom, ako odluče da ga usvoje – poručio je on.

Do današnje pauze do 13 časova, koja je prvobitno bila zakazana za 14 časova, odbornici su tokom tri časa diskutovali o jednoj tački dnevnog reda – o prijedlogu odluke o imenovanju Tima za izradu Strategije demografskog razvoja grada Banje Luke.

Govoreći o ovoj tački dnevnog reda, gradonačelnik je kazao da Grad po prvi put planira donošenje Strategije o demografskom razvoju, kao jedan sveobuhvatan dokument koji će za narednih deset godina objedniti različite politike, mjere i akcije u cilju demografskog razvoja najvećeg grada u Republici Srpskoj.

Stanivuković: Poštovaćemo odluke Ustavnog suda

Komentarišući odluku Ustavnog suda o zakonu i ustavnosti ranijih amandmana skupštinske većina na budžet Grada, gradonačelnik je istakao kako ne može da govori o nečemu što nije još dobio.

-Na adresu Grada Banja Luka takva odluka još nije dostavljena. Ja sam to saznao iz medija. Mi smo bili inicijatori da se provjeri zakonitost i ustavnost amandmana. Ustavni sud je jedini nadležan da to prokomentariše, da da svoj sud. Nažalost, u ovoj zemlji se mnogi nadležni prave nenadležni – rekao je on, navodeći da je već ranije rekao da će se poštovati sve odluke Ustavnog suda.

Napomenuo je da je administracija na čelu s njim tražila ocjenu ustavnosti koja se odnosi na realokaciju sredstava.

-Moramo da vidimo šta je Ustavni sud rekao po tom pitanju, kako bih ja mogao da realociram određena sredstva. Ukoliko Ustavni sud odlučio da stopira tu odluku, vjerujte da je na taj način otvorio Pandorinu kutiju, na način da Skupština upravlja budžetom. Primjera radi, mi smo planirali 80 hiljada maraka za vantjelesnu oplodnju. Prijavljeni kandidati se uklapaju u iznos od 50 hiljada KM. To znači da imamo 30 hiljada KM viška, koji ne možemo da usmjerimo na nešto drugo, na primjer na košenje. Ipak, Skupština je rekla da ne može, a Ustavni sud da nije nadlžan za to. Time je otvorio Pandorinu kutiju, koja danas šteti meni, a sutra će ići na štetu nekom drugom gradonačelniku – zaključio je Stanivukoivć.

I ovom prilikom kazao je da poštuje sve što su zdravstveni radnici uradili.

Gradonačelnik donira sadnice: Prva jesen bez ijedne sadnice

– Zbog izbora jednog čovjeka, nakon stotinu ljeta i jeseni, ovo će biti prva jesen u kojoj nijednu sadnicu nećemo moći posaditi u gradu, jer nemamo nijednu marku za to – poručio je ovo gradonačelnik Draško Stanivuković.
Kaže da su se nadali rebalansu budžeta, kojim bi bila izdvojena sredstava za te namjene.
– Nakon stotinu godina, ovo je prva jesen u kojoj nemamo marku za jednu sadnicu. Naravno, mi ćemo pronaći rješenje, biću neko ko će donirati mnogo sadnica da ova jesen ne bi bila takva. Ali nije to rješenje, da neko privatno to radi – kazao je Stanivuković.

I Nova godina zavisi od rebalansa budžeta

Gradonačelnik Stanivuković kazao je da trenutno za proslavu Nove godine na otvorenom, u budžetu nema sredstava, ali da će se naći novac uz pomoć sponzora.

-Ipak, snaći ćemo se. Ako treba daću lično od sebe sredstva za obilježavanje Nove godine. To ne znači da je ovaj gradonačelnik najsjajniji, jer daje svoja sredstva ili od partnera Grada. Ali, to je situacija u kojoj smo se mi našli – kazao je on.

Naglasio je da su rebalansom predviđena sredstva za Novu godinu, kako bi se na jedan dostojanstven način obilježila Nova godina u Banjoj Luci.

-Imamo želju i planove ko da budu gosti Banje Luke, raspravljamo o tome. Ali očekivalo smo da ćemo dobiti rebalans u oktobru. Ipak, sada u budžetu nemamo ni fening što se tiče sredstava za novogodišnje praznike – rekao je gradonačelnik.

Napomenuo je da već mjesec dana traju razgovori sa donatorima i sponzorima.

-Ali vjerujte da danas i Nova godina zavisi od Skupštine Grada, a nakon toga i od dobre volje partnera i prijatelja Grada. Zato trenutno ni ne znamo detalje u vezi sa proslavom – poručio je on.

(E.M)