Vijesti 18.03.2019.

STANIVUKOVIĆ: Nisam predao peticiju, ali šta to mijenja?

ČITANJE: 2 minute

Povodom vijesti koju je objavio banjaluka.net da predsjednik Gradskog odbora PDP-a Banjaluka i narodni poslanik Draško Stanivuković Skupštini grada Banjaluka nije predao peticiju protiv poskupljenja vode, oglasio se Gradski odbor PDP-a.

Saopštenje prenosimo u cijelosti:

Prijedlog Odluke o poskupljenju vode je donesena je svega nekoliko dana prije sjednice Skupštine grada, međutim to Draška Stanivukovića i njegove saradnike, odbornike u lokalnom parlamentu, nije spriječilo da pokrenu aktivnost protiv poskupljenja koje je još jedan udar na ionako opustošene džepove građana.

S tim u skladu, obavljeno je niz procedura – zahtjev za postavljanje štanda i svih potrebnih dozvola, međutim, svi zahtjevi su odbijeni, iz obrazloženje da su sve javne površine u gradu zauzete. Odbijanje zahtjeva, a posebno ovakvo obrazloženje, pokazali su da je za vrijeme ove vlasti Banjaluka postala grad gdje je zabranjeno okupljanje građana, mirni protesti ili bilo kakav razuman zahtjev za bilo čim što nije u skladu sa interesima vlastodržaca.

„Kažu da nije podnesen zahtjev za postavljanje štanda, to oštro demantujem. Iako po Poslovniku imam pravo da prisustvujem sjednicama Skupštine grada, policija me dočekala na ulazu i onemogućen sam da uđem u parlament. Nevjerovatan presedan usmjeren protiv mene, narodnog poslanika iz našeg grada koji je dobio najveću podršku građana od svih poslanika u
NSRS“, kazao je Stanivuković.

Odbijanje zahtjeva za postavljanje štanda nije spriječilo pokretanje aktivnosti potpisivanja peticije, jer to Draška Stanivukovića i njegove saradnike, kako iz PDP-a, tako i iz drugih političkih opcija, ne može spriječiti da se bore za prava građana, te za ostvarivanje osnovnih životnih potreba koje ova vlast svojim odlukama ugrožava. Draško Stanivuković je sam više puta u javnosti rekao da dozvolu za postavljanje štanda nije dobijena. Iako to neki mediji pokušavaju danas da plasiraju kao vijest, ovim putem želimo da obavijestimo građane o pravoj istini.

„Uvaženi odbornici i ja smo, uprkos kratkom periodu, uspjeli da skupimo preko tri hiljade potpisa građana koji su protiv poskupljenja vode, a te potpise su odbornoci u Skupštini grada Banjaluka koristili kao argument u raspravi na ovu temu. Sada postavljam pitanje – šta mijenja to što smo bili formalno onemogućeni da predamo peticiju? Znači li to da potpisi više od tri hiljade građana ne vrijede i da se tim njihovo nezadovoljstvo briše? Da li to za
vlast znači da građani priželjkuju poskupljenje? Neprihvatanje peticije nije moj nerad i manjak zalaganja, nego odraz njihove bezobzirnosti“, kazao je Stanivuković i dodao: „Ni kazna Komunalne policije zbog organizovanja potpisivanja peticije, ni druge kazne, ni montirani procesi koji se vode protiv mene, neće me spriječiti da nastavim borbu za prava građana, za cilj da živimo u pristojnom, normalnom, života dostojnom gradu i Republici“.