Politika 26.12.2022.

Stanivuković: Ništa ne znači dobiti najbolji rebalans na svijetu, ako nemate vremena da ga utrošite

ČITANJE: 2 minute

Rebalans je jedan najvažniji strateški dokument, naravno uz glavni budžet, koji obezbjeđuje dodatne investicije i pokrivanje efekata inflacije koje je izazvala ova kriza.

Poručio je ovo gradonačelnik Draško Stanivuković, koji je naglasio da se svugdje u svijetu, pa i u Republici Srpskoj, usvoji jedan do dva rebalansa tokom godine, najkasnije u novembru.

-Nikada nije zabilježeno da rebalans usvajate posljednji radni dan u decembru, dakle na kraju godine. Dakle, dobiti rebalans najbolji na svijetu posljednji radni dan u staroj godini vam je kao da vam neko da 100 miliona KM, ali vam stavi taj novac na drvo na koje se ne možete popeti i to uzeti. Dakle, vidite taj novac, ali ga nemate i ne možete ga potrošiti – naglasio je on.

Poručio je kako je upravo zbog toga iskazao namjeru da se o rebalansu raspravlja na vanrednoj sjednici, a sve kako bi gradska administracija imala dva do tri dana, kako bi novac mogli da rasporede i utroše.

-Ako je u rebalansu stavljeno da pomognemo sportsku dvoranu zajedno sa Vladom Republike Srpske koja vrijedi 15 miliona KM, gdje ća Grad da da 5 miliona KM, ako tu planiramo podršku, ako želimo da damo  podršku penzionerima, kao što smi i rekli, da isplatimo subvencije za javni prevoz i subvencije za grijanje, jasno vam je da nam treba nekoliko dana da se sve te procedure pripreme. Nije moguće da to uradimo 30. decembra – rekao je on.

Poručio je kako sve ovo urušava projekat dolaska Novaka Đokovića.

-Iznos koji Grad daje je ogroman, a bez tih 5 miliona osnovne potrebe ne mogu da budu završene. Skinuli su i regulacioni plan gdje treba da bude ta dvorana. Opet blokiraju grad na taj način. Ako to nije dobro, zašto to ne rade u drugim gradovima Republike Srpske – upitao je gradonačelnik.

E.M.