Politika 30.12.2022.

Stanivuković o usvajanju budžeta: Proživio sam za 10 dana cijelu godinu

ČITANJE: 2 minute

Usvojen je budžet za 2023. godinu u iznosu od 185 miliona KM, što zajedno sa amandmanima koji su stigli, prije svega od strane kluba odbornika SNSD, predstavlja izazovnu situaciju za cijelu Banjaluku, poručio je gradonačelnik Draško Stanivuković u četvrtak uveče.

Ovi dani su bili veoma izazovni, a to se nastavlja jer u petak imamo čitav dan, tačnije osam sati, da sva sredstva od rebalansa raspodijelimo i namjenski utrošimo. Ipak, mi moramo da ga učinimo mogućim. SNSD je odustao od političkih napada, kada govorimo o tome da nam uzmu izvorne prihode, da uzmu sredstva namijenjena za sport, da uzimaju gorivo za vatrogasce i da zatvore Gradski olimpijski bazen. To je bio minimum koji bi značio nefunkcionalnost Banjaluke. Bili smo spremni da idemo u političku borbu. Vidjeli ste zaokret koji su morali da naprave, nisu bili spremni da idu protiv sebe. Posustali su i odustali od onog što je za nas bilo najvažnije, rekao je Stanivuković.

Ipak, kako navodi, uzeli su sve najvažnije projekte, od saobraćajnica preko reciklažnih dvorišta, podzemni kontejnera.

– U budžetu su takođe skinuli sve projekte kroz amandmane. Važno im je da sva sredstva idu na preduzeća i ustanove gdje su njihovi direktori. Neki kažu, odlično budžet je usvojen jednoglasno, ali ta priča da su dobri jer su usvojili budžet ne stoji. Meni nisu dozvolili realokacije, koje imaju sve i jedan gradonačelnik gdje je SNSD na vlasti, ali ne i Banjaluka, odnosno ja – poručio je on.

Kako kaže, izborili su se za esencijalne potrebe, ali grad će da funkcioniše.

– Nisam pretjerano zabrinut jer znam da moji saradnici imaju mnogo mudrosti i pameti, čitava godina je pred nama da sagledamo kako da u njihovim amandmanima pronađemo dio sredstava i realizujemo neke projekte. Zadržavam optimizam da, uprkos skidanju projekata, mi ćemo da nađemo način da obezbijedimo ono što je bitno za naš grad – vidikovac na Banj brdu, reciklažne kontejnere, most u Dervišima, hotel Palas, Centralno spomen – obilježje – poručio je Stanivuković.

Naglasio je kako vjeruje da će godina koja je pred nama biti najuspješnija i najplodonosnija u posljednjih nekoliko decenija.

– Tu vjeru baziram na onim planovima koje imamo i svim onim dogovorima koje imamo sa međunarodnim organizacijama, koje nas podržavaju u projektima kao što je izgradnja kolektora na rijeci Vrbas, uređenja obala Vrbasa i slično. Sve to mi daje nadu, proživio sam za deset dana cijelu godinu. Ovaj kraj godine smo priveli najbolje kako smo mogli, u datim okolnostima – zaključio je on.

U prvom dijelu zasjedanja usvojen je rebalans budžeta Grada u iznosu od 212,3 miliona KM, sa 17 amandmana skupštinske većine. Usvojen je i zaključak da rebalans budžeta stupi na snagu narednog dana od dana objavljivanja u Službenom glasniku Grada, prenosi Srpskainfo.

(SB)