Politika 04.08.2021.

STANIVUKOVIĆ: “Oluja” najveći zločin nad Srbima, moramo se sjećati, ali i voditi mudru politiku

ČITANJE: 2 minute

“Oluja” je najveći zločin koji je naš narod proživio u posljednjem ratu na teritoriji bivše Jugoslavije. Čak i kada pomislite na to da je više od 250.000 ljudi našeg naroda ostalo bez svog rodnog ognjišta i svoje kuće, osjetite koliko je to stravično.

Poručio je ovo gradonačelnik Banjaluke, Draško Stanivuković povodom godišnjice hrvatske akcije “Oluja”, prenosi Srpskainfo.

– Važno je da to bude naše kolektivno sjećanje i zadatak da naš narod više nikada ne proživi više ništa slično. Zato, kako bismo to izbjegli, moramo se sjećati, ali i voditi mudru politiku i biti svjesni koliko smo skupo platili našu slobodu i mjesta na kojima danas živimo – rekao je Stanivuković.

On je dodao da moramo biti svjesni da smo dužni čuvati Republiku Srpsku, Srbiju, Crnu Goru i svako mjesto na kojem živi neka srpska duša.

– To mjesto je moje ognjište i moj dom. Godišnjicu Oluje i nemilih događaja iz tog perioda obilježavamo zarad nas samih, ne upirući prstom u bilo koga i ne tjerajući kroz odluke i zakone druge da na našu prošlost gledaju onako kako mi gledamo i po tom smo posebni i na to smo ponosni – rekao je gradonačelnik Banjaluke.

Stanivuković ističe da je to danas veoma važno reći, jer nas kao narod tjeraju da neke događaje gledamo onako kako neko drugi to hoće.

– Upravo zbog toga ne dozvoljavamo ni da nam se takve stvari nameću. Mi smo naše prošlosti i stradanja svjesni, ali smo u svemu tome drugačiji, u čemu se ogleda i naša veličina i snaga. Jako je važno da u ovome budemo zajedno i da u stavovima budemo jedinstveni, te da težimo tome da sabiramo i okupljamo naš narod, a ne da se dijelimo – rekao je Stanivuković.

On je zaključio da nemamo pravo da to činimo zbog teške prošlosti koju imamo, ali i zbog bolje budućnosti za koju se zalažemo.

(SB)