Politika 26.10.2021.

Stanivuković: Pod povoljnim uslovima, sredstva iz emisije obveznica predviđena za kapitalne projekte

ČITANJE: 3 minute

Raspravom o prijedlogu emisije obveznica u iznosu od šest miliona KM, nastavljena je šesta sjednice Skupštine grada Banje Luke.

Gradonačelnik Draško Stanivuković kazao je da su sredstvima iz emisije obveznica predviđena modernizacija glavnih saobraćajnica kroz naselja Kuljani i Debeljaci.

-To su dva najbrže rastuća naselja, čiji su stanovnici uglavnom izbjegla i raseljena, te boračke kategorije zbog čega smatram da su ovi ljudi zadužili kako naš grad tako i Republiku Srpsku i da treba da im obezbijedimo sve uslove za život. Dakle, prioritetno ih treba uraditi s obzirom na to da od kada naselja postoje nikada se nije radila takva modernizacija – kazao je gradonačelnik u svom obraćanju na sjednici.

Po milion KM planirano je za ove saobraćajnice, kako bi se obavila potpuna modernizacija koja podrazumijeva izgrdanju dvije saobraćajne trake, trotoare i kanalizaciju.

-Slične dionice su se radile i prethodnih godina, poput puta Petrićavac-Motike. Tada su sredstva obezbijeđena po kamtanoj stopi od 4,5 odsto, a naš prijedlog je da ova sredstva po povoljnijim uslovima i to po kamatnoj stopi od četiri odsto – kazao je gradonačečnik.

On je pozvao odbornike da podrže emisiju obveznica, osvrnuvši se na period od 2017. do 2020. godine kada je takođe zabilježeno kontinuirano povećanje budžetskog okvira (sa 142 na 148 miliona KM) pa se uprkos suficitu išlo na dvije emisije obveznica, jedne od šest druge od 12 miliona KM plus zaduženje kod EBRD-a u iznosu od 35 miliona KM.

-Dakle, u pitanju je kontinuitet kontrolisanog zaduživanja od 2017. godine namijenjen za kapitalne investicije – poručio je on.

Osim saobraćajnica u Kuljanima i Debeljacima, planirano je da se nastavi izgradnja puta Petrićevac-Motike, koji je započela prethodna administracija.

-Želimo da završimo i Šargovac i da produžimo dionicu puta u Priječanima, a emisijom obvenzina planirana je i ambulanta u Dragočaju, za koju imamo projektnu dokumentaciju i riješene imovinsko-pravne odnose – kazao je on.

Još jedan od projekata predviđen emisijom obveznica jeste izgradnja sportskog centra Lauš, za koji Srbija donira jedan milion KM.

Pred odbornicima će se u ovom nastavku zasjedanja naći i niz drugih važnih tačaka, između ostalih, Nacrt prvog Urbanističkog plana Banje Luke, preporuke o korištenju ćirilice, odluka o usvajanju Plana kapitalnih investicija Grada u periodu od 2021. do 2023. godine, zatim odluka o smanjenju plate funkcionerima, o imenovanju Tima za izradu Strategije demografskog razvoja, više odluka o dodjeli u zakup poslovnih prostora pod posebnim uslovima, te više tačaka iz oblasti prostornog uređenja.

Podsjećamo, nakon što je više puta odgađana zbog nepostojanja kvoruma za rad, sjednica je ponovo prekinuta 12. oktobra, nakon saznanja da je šef Kluba odbornika SNSD-a Dragoslav Topić pozitivan na virus korona. Zbog kontakta sa zaraženim osobama, određena je samoizolacija u trajanju od pet ili deset dana, dijelu rukovodstva Gradske uprave, kao i brojnim odbornicima koji su prisustvovali sjednici koja se održavala 11. i 12. oktobra, ali i pojedinim novinarima i snimateljima koji su boravili unutar skupštinske sale.

(E.M)