Politika 31.03.2021.

Stanivuković: Potrebno naći kompromisno rješenje

ČITANJE: 2 minute

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković rekao je da amandmani koje je predložila skupštinska većina na prijedlog budžeta za ovu godinu nisu stigli na vrijeme, te pozvao da se nađe kompromisno rješenje u tom pogledu.

“U ovom trenutku nemamo amandmane, jer je činjenica da oni nisu stigli na vrijeme i o njima se ne može glasati”, rekao je Stanivuković novinarima u toku skupštinske pauze.

On je dodao da amandmani nisu u skladu sa zakonskim rješenjima, jer su, kako je naveo, iznosi skidani sa stavki sa kojih se ne mogu skidati.

“Sada je sve u rukama gradonačelnika šta će da predloži, te i da se glasa o njima”, rekao je Stanivuković i dodao da, i ukoliko aktuelni amandmani budu usvojeni, neće ih smatrati dijelom budžeta.

Stanivuković je istakao da nije protiv podrške privrednicima, porodiljama, penzionerima, zdravstvu i drugim oblastima, ali da to, kako je istakao, treba uraditi na osnovu pravilnika kako se ne bi kršili pravni akti, te pozvao skupštinsku većinu da usaglase kompromisno rješenje.

Govoreći o okupljanju građana ispred Uprave grada jutros prije početka sjednice, on je naveo da je to bilo spontano okupljanje stanovnika koji su željeli da mu pruže podršku, te da ih je upozorio da se pridržavaju epidemioloških mjera.

Šef Kluba odbornika SNSD-a u gradskoj skupštini Dragoslav Topić rekao je da je tek danas došlo do konsenzusa da se otvori rasprava o temi budžeta, te da postoji mogućnost i da se nađe kompromisno rješenje u vezi sa amandmanima.

“Vidjeli smo da je gradonačelnik u svojoj posljednjoj diskusiji počeo da nudi nove amandmane, nismo ih još razmatrali, te ne znamo sa kojih se pozicija skidaju sredstva za njegove prijedloge, ali je moguće da dođe do izmjena određenih amandmana u toku diskusije i svakako da ćemo onda zauzeti kurs”, rekao je Topić.

On je dodao da skupštinska većina već tri mjeseca nudi kompromis, ali da je tek danas Stanivuković ponudio diskusiju o amandmanima.

“Spremni smo na kompromis i nudimo saradnju, kako bi pronašli i usvojili politike koje su najbolje za građane Banjaluke. Ako u toku diskusije vidimo volju gradonačelnika da određene amandmane korigujemo i da sredstva skinemo sa drugih stavki sa koji njegov tim iz Odjeljenja za finansije smatra da će nanijeti manju štetu, naravno da ćemo podržati takve prijedloge”, rekao je Topić.

On je rekao da Klub odbornika SNSD-a zasjeda svaki dan i da samostalno donosi svoje odluke.

(Srna, E.M)