Vijesti 11.11.2017.

Stanivuković pozvao Banjalučane: Pomozimo majkama da budu uz svoju djecu

ČITANJE: 2 minute

Odbornik u Skupštini grada Banjaluka Draško Stanivuković poziva sve građane da se uključe u aktivnosti koje će narednih dana organizovati sa predstavnicima nevladinih organizacija sa ciljem da se u bolnicama u Srpskoj obezbijedi besplatan boravak za roditelje koji žele za budu uz svoju djecu tokom bolničkog liječenja.

„Trenutno se u nekim bolnicama u Srpskoj boravak roditelja uz djecu od jedne do šest godina naplaćuje i po 45 KM dnevno što je nedopustivo i protiv čega smo spremni već u ponedjeljak organizovati potpisivanje peticije, a nakon toga ako treba i proteste sve dok se ovaj problem ne riješi”, poručio je Stanivuković u saopštenju za medije.

On kaže da je u ovim aktivnostima koje organizuju brojne nevladine organizacije koje se bave problematikom porodice i mladih presudna podrška svih građana Srpske.

„Kako li je majci ili ocu koji moraju da se vrate kući jer nemaju novca da ostanu u bolnici uz svoju djecu? Kako je djetetu koje ostaje samo u bolnici, a zna da će mu liječenje trajati mjesecima?”, upitao je Stanivuković dodajući da bi nakon odgovora na ova pitanja sve i jedan stanovnik Srpske sutra potpisao peticiju da se ukine naplta boravka roditelja u bolnicama.

Najmlađi odbornik u Skupštini grada Banjaluka ističe da je boravak roditelja uz djecu u bolnicama korisno i za same zdravstvene radnike koji su preopterećeni poslom i ne mogu da se posvete svakom djetetu.

„U većini bolnica se ne praktikuje da uz dijete u bolnici ostane otac što je opet diskriminatorno i što bi Pravilnika o sadržaju i načinu ostvarivanja prava na zdravstvenu zaštitu trebalo bolje definisati”, naglasio je Stanivuković.

Prema njegovim riječima, pitanje plaćanja boravka roditelja u bolnicama nije samo pitanje izlječenja djece nego i pitanje kakvu to naše društvo vodi pronatalitetnu politiku, kako štiti porodicu kao stub društva, koliko je socijalno osjetljivo i da li diskriminiše nekoga po osnovu njegovog materijalnog stanja.

Aktivnosti da se ukine naplaćivanje boravka majkama u bolnicama uz svoju djecu već su podržali organizacije u udruženja poput HO „Budimo ljudi”, „Budi DRUGačiji”, Servis centar „Dajte nam šansu-Zvjezdice”, „Djeca svjetlosti”, „Tvoja riječ”, Udruženje oboljelih od cistične fibroze, Saveza humanitarnih organizacija i udruženja građana Republike Srpske, UG eTrafika.net, neformalna grupa majki Banjaluka, Udruženje oboljelih od hemofilije Republike Srpske i drugi.

Prema podacima majki koje su bile izložene ovim troškovima u bolnici u Gradiški, u Univeritetskom kliničkom centru Republike Srpske i bolnici u Prijedoru se boravak uz bolesno dijete naplaćuje 45 KM po danu, u bijeljinskoj bolnici 20 KM, a u bolnici u Zvorniku 15 KM za djecu do šest godina, odnosno 30 KM za stariju djecu.

Boravak roditelja u bolnicama u Trebinju i Doboju je besplatan.