Politika 22.02.2019.

STANIVUKOVIĆ: Predložiću u NSRS zakon o zabrani zastrašivanja

ČITANJE: 2 minute

Moj cilj nije bezbjednost mene, već bezbjednost svih građana. U ime toga, ovdje se nalazi Nacrt zakona o zabrani zastrašivanja koji ću predložiti Narodnoj skupštini Republike Srpske, rekao je narodni poslanik PDP Draško Stanivuković.

Dodaje da ovaj zakon ima za cilj da svaka osoba, koja obavlja javni posao a koristi svoju funkciju da zastraši narod, bude krivično odgovorna.

– Kada ministar kaže: “Ako neko udari čvoku mom sinu vidjeće šta će biti”. Ili kada predsjednik kaže: “Ko ne glasa dobiće otkaz”, to kod nas nije krivično djelo, dok su druge zemlje to odavno uredile – rekao je on.

Dodaje da elemente zastrašivanja i sijanja straha trpe mnogi zaposleni u javnoj upravi, te da se tome mora stati u kraj.

– Zakon će se već u sljedećim zasjedanju NSRS uvesti u proceduru. Već je skoro spreman – rekao je on, te dodao da je prethodnih dana obavio mnoge važne razgovore.

Napominje da će od ambasada tražiti podršku i zaštitu, te da će tražiti da se izjasne. Još je jednom naglasio da nema povjerenje u vrh MUP-a, te da je angažovao privatno obezbjeđenje.

– Insistiram da MUP kaže da se radi o inspektoru Milošu Bandiću, koji je podnio krivičnu prijevu protiv Ivana Begića. Znači, protiv onog kome se prijeti ide krivična prijava, a protiv onog ko prijeti ide disciplinski postupak – rekao je on, naglašavajuću da je novi zakon baš za takve slučajeve.

Slučaj “audio snimak”

– Pozvan sam na saslušanje oko audio snimaka. Sutra u 12 idem na saslušanje, kao svaki normalan građanin, iako ne znam zašto zovu mene, jer sam u to vrijeme bio u NSRS – rekao je Stanivuković, dodajući da je sve posljednjih dana krenulo od afere pelene, te se osvrnuo i na te događaje.

– Podnosimo krivične prijave protiv odgovornih ljudi, i tražimo da se vrati stari pravilnik te da se pojedini prestanu bogatiti na ovakav način – rekao je Stanivuković.

Portparol PDP, Anja Petrović, rekla je da su zadovoljni što je zasjedao Odbor za bezbjednost NSRS, kao i da su zadovoljni njihovim zaključcima.

– Međutim, nećemo odustati od svojh zahtjela i tražimo od nadlažnih da se sankcionišu svi odgovorni za prethodne događaje – rekla je Petrović.

Osudio kupovinu automobila

– Porazno je da će NSRS sutra reci da nema para za knjige osnovaca, a ima para za nove automobile – kaže Stanivuković.

Dodaje da će se nastaviti boriti protiv kupovine skupih automobila, te da nije reagovao odmah, upravo zbog toga što je bio odsutan.

– Borićemo se i protiv toga, jer je u pitanju kupovina bahato skupih automobila NSRS u kojoj i ja radim – naglasio je Stanivuković.

(Srpska info)