Politika 18.01.2021.

Stanivuković se u Gradskoj upravi sastao sa članovima “Pravde za Davida”

ČITANJE: 2 minute

Nova klima se osjeti u gradu, progona više nikada neće biti. Po prvi put, nakon skoro tri godine, članovi grupe „Pravda za Davida“ su dobro došli u Gradsku upravu, objavio je gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković na društvenim mrežama nakon sastanka sa predstavnicima PzD.

– Spomenik demokratiji biće obećana govornica na Trgu, i to vrlo brzo, kao simbol kraja glasnom ćutanju koje je prekinuto našom pobjedom – istakao je Stanivuković.

– Naša ideja je grad bez podjela, grad koji je otvoren za sve, jer ja nisam gradonačelnik koji će da ćuti na nepravdu i kriminal – zaključio je Stanivuković.

Pritužba na ponašanje Slavice Matijaš

Članovi grupe “Pravda za Davida” podnijeli su  pritužbu na ponašanje tužiteljke Slavice Matijaš koja se 1.12.2020. godine okupljenim članovima ispred zgrade Okružnog javnog tužilaštva u Banjaluci obratila riječima – “Opet ovi kriminalci”.

“Time je počinila disciplinski prekršaj “Ponašanje u sudu ili tužilaštvu i izvan suda ili tužilaštva koje šteti ugledu tužilačke funkcije” iz člana 57. Zakona o Visokom sudskom tužilačkom savjetu BiH. Očekujemo od Kancelarije disciplinskog tužioca BiH da tužiteljki Slavici Matijaš izrekne disciplinsku mjeru. Od strane Kancelarije disciplinskog tužioca BiH pozvani smo u sjedište VSTV-a BiH da svjedočimo na okolnosti pomenutog događaja. Pozivu ćemo se svakako odazvati”, navedeno je u saopštenju grupe “Pravda za Davida”.

Podsjećamo,  1.12.2020. oko 12 časova nekoliko članova neformalne grupe “Pravda za Davida” okupilo ispred Okružnog javnog tužilaštva u Banjaluci povodom odlaska glavnog okružnog tužioca Želimira Lepira u penziju.

“Došli smo sa transparentom na kom je pisalo – ‘Lepiru, prvo u zatvor, a onda u penziju!’. Došli smo da izrazimo naše nezadovoljstvo radom, odnosno neradom tužioca Lepira pogotovo u predmetu ubistva Davida Dragičevića. Dok smo govorili za medije iz zgrade tužilaštva je izašla tužilac Slavica Matijaš i prolazeći pored nas obratila nam se sljedećim riječima – ‘Opet ovi kriminalci’. Niko od nas nije nikakav kriminalac. Niko od nas nikada nije osuđen ni za kakvo krivično djelo. To što tužiteljka Matijaš možda ne podržava grupu i aktivnosti grupe “Pravda za Davida” ne daje joj za pravo da nam se obraća takvim riječima. Posebno želimo da naglasimo da se niko od nas prije tih sramnih riječi nije obratio tužiteljki Matijaš. Većina nije ni znala o kome se radi. Ovakve riječi smatramo nedopustivim za jednog nosioca pravosudne funkcije. Kakvu sliku o tužiocima, tužilaštvu, ali generalno o pravosuđu šalje ovakav sramni nastup jednog tužioca?”, navodi se u saopštenju.

(SB)