Politika 05.01.2023.

Stanivuković: Spremni smo isplatiti pomoć penzionerima, ali komplikovano je preko “Elektroprivrede”

ČITANJE: 2 minute

Gradonačelnik Draško Stanivuković kazao je da je Grad Banja Luka ima sredstva u iznosu od 2,6 miliona KM i da je spreman odmah da isplati jednokratne novčane pomoći za penzionere, kako je i ranije dogovoreno sa Udruženjem penzionera.

-Sve je na računu spremno. U rebalans budžeta stavili smo stavku kako je dogovoreno sa Udruženjem penzionera grada, a to je da doznaka penzionerima bude kao direktna jednokratna novčana pomoć Grada Banje Luke. U budžetu stoji doznaka pojedincima. Međutim, skupštinska većina je svojom odlukom i 21 amandmanom opet to vratila kao dio sredstava koji mora ići Elektroprivredi. Meni je žao zbog toga jer su penzioneri jedinstveno rekli – novac dajte nama, a ne Elektroprivredi – pojasnio je gradonačelnik.

Ističe i da je razgovarao sa direktorom Elektroprivrede, kojoj je predložen ugovor da ukoliko Grad doznači sredstva Elektroprivredi, da će to preduzeće doznačiti sredstva na račune penzionera koji plaćaju struju.

-Onda je od njih stigao drugačiji dopis da oni ne žele ili ne mogu takvo nešto, nego hoće da oni odbijaju sredstva od računa za utrošenu električnu energiju. Dopisom koji je jutros stigao od nas traže da naše Odjeljenje za privredu otvori nekoliko kacelarija koje će dočekati 41.000 penzionera, gdje svaki penzioner mora da da brojne podatke i predoči ugovor potpisan sa Elektroprivredom – naveo je gradonačelnik.

Napomenuo je da je to komplikovana procedura, kako za penzionere, tako i za administraciju, i da je to posao koji se ne može završiti ni za tri mjeseca.

-Dajte da uplatimo ljudima na žiro račun ta sredstva i da ih potroše na šta hoće – poručio je on.

Napomenuo je da je Gradska uprava slala i dopis Fondu penzijsko-invalidskog osiguranja i tražila podatke odnosno spisak penzionera, kako bi Grad vršio uplatu, ali da Fond nije dostavio podatke, pravdajući se da su to povjerljivi podaci.

-Ostaje nam da zamolimo Elektroprivredu, Fonda PIO i Skupštinu da usliše želju penzionera da im se novac doznači direktno. Zar nije najjednostavnije da uz penziju dođe i dio dodatka od Grada – kazao je gradonačelnik.

E.M.