Vijesti 24.09.2021.

STANIVUKOVIĆ TRAŽI DEBATU NA RTRS-u: Neka me uhapse ako ne govorim istinu

ČITANJE: 4 minute

Pozivam RTRS da, zbog javnog interesa i važnosti teme, u studiju ugoste gospodina Đajića, Zolaka, Šeranića, Čađu i mene. Da na jednom mjestu, na javnom servisu, razgovaramo i iznesemo građanima sve dokaze, poručio je gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković na društvenim mrežama.

– Pozivam i gospodina Čađu da pokaže da li je rađena kontrola prve serije lijeka, a pozivam i nadležne da me uhapse ako dokažu da bilo šta od ovog što sam rekao danas nije istina – istakao je Stanivuković, nastavljajući polemiku koju je danas započeo u vezi sa kiseonikom koji se koristi u UKC-u RS.

Stanivuković je pozvao Tužilaštvo da djeluje po pitanju nabavke kiseonika za Klinički centar.

– Postavljam pitanje ministru Šeraniću, da li je Ministarstvo zdravlja ikada ušlo u tu firmu i dalo im prvu dozvolu koju treba da da bi se mogao vršiti promet lijekova? Kada resorno ministarstvo da dozvolu, a nije dalo, tek onda treba da da Agencija za lijekove, koja tu dozvolu nikada nije dala. To je ključno – rekao je Stanivuković, gostujući na Face TV.

Kaže da želi da ide u Tužilaštvo i da bude saslušan sa ljudima koje smatra odgovornim za ovu aferu.

– Svu dokumentaciju sam danas predao u Tužilaštvo. Ovo je tema zbog koje direktor Kliničkog centra mora da podnese ostavku ili da bude smijenjen, takođe ministar zdravlja, ili neko ko je odgovoran iz Ministarstva zdravlja, a u konačnici i da padne Vlada – rekao je Stanivuković.

Dodaje da je i sam u Tužilaštvu dao izjavu, da ako bilo šta laže treba da ide u zatvor.

Firma, čiji je direktor Stanislav Čađo, je registrovana za promet medicinskim sredstvima.

Naglašava da kiseonik nije medicinsko sredstvo, nego lijek.

– Imate registar, stavka veleprometnici koji posjeduju dozvolu za uvoz i promet naveliko lijekova i Pravilnik koji kaže da je medicinski kiseonik lijek i to je egzaktna činjenica. Onda kada pogledamo registar na njemu nigdje nećete vidjeti naziv ove firme. Tražili smo informacije od Agencije za lijekove. TGT nije prometovala nijednu marku medicinakog gasa, a Agencija za lijekove je jedina koja je za to nadležna. U njihovim spisima je samo firma Messer iz Njemačke koje je na teritoriji BiH prometovala 2.000.000 KM medicinskog kiseonika koji je otišao na teritoriju Federacije BiH, a ne na teritoriju Republike Srpske – navodi on.

Tvrdi da zvanično u Republiku Srpsku nije uvezen i prometovan medicinski kiseonik, tačnije nije od 2017.

– Kažu da je ova firma u registru lijekova Agencije za medicinska sredstva, i dodaju da imaju dozvolu za promet medicinskih lijekova, što je notorna laž. Oni na ovaj način uništavaju živote i skrnave istinu. Kasnije tražim izvod, u kom kaže ovako, registar proizvođača lijekova, i na tom registru takođe nema firme TGT Tehnogas. Taj kiseonik niko nije kontrolisao, nema atest, dozvolu i nije prošao kroz Agenciju za lijekove. Kao što sam danas reako – Postoje dvije istine i ne zna se koja je katastrofalni i bolnija. Prva je da su vozili tehnički – industrijski gas, i da Klinički centar nikada nije prometovao medicinski. Po pravnom prometu, sve je tehnički industrijski gas nema medicinskog. Da li su oni to papirološki prometovali kao tehnički, a u bocama bio medicinski, najbolje kvalitete ja to ne znam. Ali onda je to grubo falsifikovanje dokumenata i isprava. Ogromno krivično djelo za koje mora odgovarati Čađo, direktor Kliničkog centra, i neko iz Ministarstva, vjerovatno ministar, mora odgovarati Republička inspekcija, direktorica Matijević, koja na to nije reagirala – navodi on.

Dodaje da papirološki gledano, u Klinički centar uvezen je industrijski gas.

– Kako ćemo to dokazati, kada niko nije uradio provjeru toga, jer taj gas nije prošao provjeru Agencije za lijekove. Ministarstvo tvrdi da je TGT Tehnogas nosioc dozvole za lijek. Šta znači biti nosioc dozvole? Znači da oni imaju kompaniju od koje mogu uvoziti medicinski, ali nikada nisu prometovali medicinski gas, jer nisu registrovani za promet lijekova. Postavljam pitanje ministru Šeraniću, da li je Ministarstvo zdravlja ikada ušlo u tu firmu i dalo im prvu dozvolu koju treba da da bi se mogao vršiti promet lijekova? Kada resorno ministarstvo da dozvolu, a nije dalo, tek onda treba da da Agencija za lijekove, koja tu dozvolu nikada nije dala. To je ključno. Direktor Agencije za lijekove je potkrijepio sve što sam rekao – zaključio je Stanivuković.

(SB)