Politika 08.03.2021.

Stanivuković: U “Akvani” nestao ekspres restoran vrijedan oko 100.000 KM

ČITANJE: 4 minute

U preduzeću “Akvana” prema novom popisu nestao je čitav ekspres restoran vrijedan skoro 100.000 KM, rekao je Draško Stanivuković, gradonačelnik Banjaluke, prilikom predstavljanja trećeg izvještaja takozvanog “Tima za reviziju”.

Dodao je da institucije i dalje ćute, te da ne zna šta je još potrebno da rade u Gradskoj upravi da bi MUP RS i Tužilaštvo počeli da rade svoj posao.

“Tražimo od Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS da što prije odgovori na upit Mile Radišića za restoran ‘Kajak'”, rekao je Stanivuković, prenose Nezasvisne.

Dokazali smo sve i u četvrtak će biti postavljena traka oko ovog restorana i objekat neće raditi do rušenja. Zahtjev za legalizaciju ovog objekta je odbijen, a odbijen je zbog toga što je po zakonu sve ono što je građeno poslije 2018. godine ne može se naknadno legalizovati. Ovo nije upereno protiv porodice Radišić, već se mora poštovati zakon, te je poruka da u Banjaluci nema privilegovanih.

Istakao je da Dragana Čavka, bivša Ristić, ne samo da dobro pjeva, nego dobro i jede.

“Za jedan dan u ‘Akvani’ pomoćnica ministra trgovine i turizma RS pojela je 1.580KM i fakturisala na Ministarstvo, a ono nije htjelo da plati to, a to neko mora platiti. U ‘Akvani’ je nestao čitav ekspres restoran, vrijednosti oko 100.000 KM. Po imventuri piše da ima, a po novom popisu nema uopšte ekspres restorana. Mi ga tražimo, jedino je ostala pecana. Takođe, klima je plaćena 1.700 KM, a nije je bilo, pa se odjednom našla ispred ulaza u skladište”, istakao je Stanivuković.

Prema njegovim riječima, “Akvana” je platila advokatsku kancelariju da je brani, ali kada se pojavio veliki spor zbog duga “Noveteksu” većeg od 2,2 miliona KM, Vedran Mitrović je sam otišao na sud.

“On je tada sam išao da brani ‘Akvanu’ i tada nije izjavio nijednu žalbu niti tražio ijednu fakturu, nego se slagao sa svim”, kazao je Stanivuković.

Naglasio je da su ustanovljene nepravilnosti kod krova oko Banskog dvora.

“Novi krov je na ovom objektu kulture u centru grada plaćen 610.000 KM, a sav je iskrpan. Nestao je i stari bakarni krov koji je skinut sa zgrade. Zbog čega stari nije prodan?”, upitao je Stanivuković.

Kazao je da idu proaktivno da povrate taj novac.

Crnadak očekuje da afere otkrivene u Banjaluci budu procesuirane

FOTO: SRPSKAINFO/RAS SRBIJA

Poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske i potpredsjednik PDP Igor Crnadak poručio je danas da Banjaluka očekuje da sve afere i nezakonitosti koje je razotkrila nova gradska vlast budu procesuirane.

Kao narodni poslanik iz Banjaluke, postavljam pitanje “Šta rade policija i tužioci u našem gradu?”  upitao je Crnadak.

On kaže da je pomoćnik ministra u Vladi Republike Srpske javno potvrdila da je od “Akvane” naplatila novac za estradni nastup iako uopšte nije nastupila i da je čak i njenoj majci isplaćeno 10 hiljada maraka, prenosi Srpskainfo.

– Šta je još potrebno da počnu istrage, privođenja i saslušanja kako bi se kaznili odgovorni? Dame i gospodo tužioci, kada ćete reagovati na kriminal u Banjaluci? – pita Crnadak.

On je naveo da su nelegalni bilbordi, izvlačenje novca iz „Akvane“, dešavanja u gradskoj Civilnoj zaštiti samo su neke od afera koje traže hitne odgovore.

– Nakon razotkrivanja afere “Кajak” i najave rušenja nelegalnih tajkunskih objekata, pozivam MUP Republike Srpske da preduzme sve neophodne procjene i radnje u cilju obezbjeđenja gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića, jer nova gradska vlast svojim djelovanjem ugrožava interese brojnih kriminalnih grupa i prekida višemilionske nelegalne tokove novca. Radi se o osobama koje su presuđeni kriminalci, sa “odležanim” zatvorskim kaznama, poznatim po javnim prijetnjama i zato nemamo pravo biti naivni, jer su u pitanju osobe spremne na sve – tvrdi Crnadak.

On dodaje da u Banjaluci MUP Republike Srpske pod kontrolom SNSD već skoro 14 godina nije otkrio ko je ubio inženjera Vukelića, koji je ukazivao na kriminal SNSD-ovih gradskih vlasti i zato sa pravom upozoravamo da gradonačelnik i svi koji demontiraju i razotkrivaju nedjela dvadesetogodišnje strukture bivših gradonačelnika moraju biti zaštićeni.

(E.M)