Politika 19.07.2019.

Stanivuković više ne priznaje Bundala za šefa kluba, u PDP-u razmatraju sankcije za Draška i Jelenu?

ČITANJE: 10 minuta

Poslanik PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Draško Stanivuković izjavio je za BHRT da Perica Bundalo za njega više nije šef poslaničkog kluba ove stranke, te da na tom mjestu vidi Jelenu Trivić. Dodao je da će takav stav iznijeti pred stranačke organe.

Stanivuković je to rekao nakon što je sinoć Klub PDP-a u NSRS bio podijeljen pri izjašnjavanju o prijedlogu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika da je po vitalni interes RS štetan zaključak o zvaničnom stavu BiH o gradnji Pelješkog mosta u Hrvatskoj.

“Moje mišljenje da Perica Bundalo više ne bi tebalo da bude šef poslaničkog kluba. To je moje mišljenje i ja ću to javno iznijeti na organima stranke. Jer previše je blag, previše kalkuliše, previše računa po mom ukusu po mom mišljenju, imam 26 godina, kad vidim šta se dešava u ovoj zemlji mislim da je suludo stisnuti taster „za“, rekao je Stanivuković.

Šef Kluba poslanika PDP-a u NSRS Perica Bundalo nije želio da komentariše stav Stanivukovića, kratko rekavši da odluku o tome ko će biti šef donosi Glavni odbor stranke

Predsjednik stranke Branislav Borenović rekao je da će razmotriti metode i modele rada kluba PDP-a u Narodnoj skupštini, ali da niko neće snositi posljedice, te da ova stranka ostaje opoziciona.

“Mislim da je važno da svaka politička partija dozvoli svojim članovima zvaničnicima slobodu izražavanja. Pravo na mišljenje koje može iskazati potpuno slobodno bez bilo kakvih sankcija i u parlamentu RS, parlamentu BiH i svakom lokalnom parlamentu”, rekao je Borenović.

(BHRT)

Soliranje prevršilo mjeru?

Kako portal Republika-RS nezvanično saznaje, Partija demokratskog progresa razmatra vrlo radikalne mere kada su u pitanju sankcije narodnim poslanicima Jeleni Trivić i Drašku Stanivukovića koji na juče održanoj sednici Narodne skupštine Republike Srpske nisu podržali zaključke koje je predložila skupštinska većina, vezane za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa. Ovim postupkom, ova dva narodna poslanika oglušili su se i na stavove svog poslaničkog kluba i glasali su protiv stavova Кluba poslanika Partije demokratskog progresa.

Kako saznajemo iz izvora bliskih ovoj političkoj partiji, PDP razmatra opciju da iz članstva stranke isključi Draška Stanivukovića i Jelenu Trivić, jer je njihovo soliranje i ponašanje prevršilo svaku meru. Prema našem izvoru u PDP-u, lična promocija Draška Stanivukovića i Jelene Trivić se više ne može tolerisati, kao ni Stanivukovićevo konfliktno ponašanje. Zbog toga vrh PDP-a razmatra opciju da ih isključi iz stranke, saznaje portal Repubika-RS iz dobro obaveštenih izvora iz vrha PDP-a.

Stanivuković i Trivićka su interese stranke stavili u drugi plan, vodeći pri tome računa samo o svojoj ličnoj promociji, o čemu govori i to da se sam šef Кluba poslanika PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Perica Bundalo u jučerašnjim izjavama ogradio od ponašanja ovog dvojca.

Takođe, u vrhu Partije demokratskog progresa svesni su da nakon najave Milorada Dodika da će Igor Radojičić biti kandidat za gradonačelnika Banjaluke, Draško Stanivuković nema nikakve šanse za pobedu i da bi svako njegovo dalje i delovanje bilo samo šteta za rezultat i rejtnig stranke, jer Stanivukovića uopšte ne zanima rezultat PDP-a, niti broj odbornika u Skupštini Grada Banjaluka, već samo i isključivo njegova kandidatura.

Konačna odluka o isključenju još nije donesena, ali je predsednik stranke Branislav Borenović, kako naši izvori tvrde, pod strašnim pritiskom dela rukovodstva stranke i ostalih narodnih poslanika da dvojac isključi iz PDP-a. Kako saznajemo, Borenovićeva namera je da odluku po o ovom pitanju odgodi do septembra, iako je svestan da problem odgađanjem može postati samo veći.

(republika-rs.com)

Borenović: Različito glasanje dokaz demokratije

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović ocijenio je da različiti pogledi i glasanje u vezi sa potvrđivanjem vitalnog nacionalnog interesa pokazuju unutarstranačku demokratiju u radu Kluba poslanika PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske i da to neće uticati na dalji opozicioni rad stranke.

“Dok sam predsjednik ove stranke i dok su ovakve političke okolnosti, PDP ostaje opozicija i tu ze završava svaka priča ili spekulacija o ovoj temi”, istakao je Borenović.

On je dodao da PDP, za razliku od nekih drugih stranaka, omogućava slobodu mišljenja i javnog izražavanja stavova svim svojim članovima i zvaničnicima.

(Srna)

Krunić pritisnuo pogrešan taster?

Poslanik PDP u Narodnoj skupštini Republike Srpske Ljubiša Krunić sinoć je, takođe, želio da glasa protiv veta srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, ali je greškom pritisnuo pogrešan taster – rekao je ovo predsjednik PDP Branislav Borenović.

Borenović je pojasnio da je sinoć bio u NSRS, te održao sastanak sa članovima Kluba PDP, kojima je rekao da glasaju po svojim uvjerenjima i stavovima.

– Stanivuković i Trivićeva su rekli da će glasati protiv, a isto je rekao i Krunić. Međutim, kada je bilo glasanje on je greškom pritisnuo taster “za” jer je mislio da se glasa o zaključcima – pojasnio je Borenović.

Trivić: Na uvrede reagovao samo Krunić, ali ne i Bundalo

Mislim da se juče svaki čovjek Republike Srpske stidio, te da je čak i onima koji simpatišu gospodina Milorada Dodika bilo jasno u kakvom se čovjeku radi, rekla je poslanica PDP Jelena Trivić.

– Gospodin Dodik je juče pokazao svoje pravo lice, bahatost i jedno pijačarsko ponašaje u najvećem zakonodavnom organu gdje je mlatio slikama, papirima, poluprovjerenim informacijama, čitao neke tekstove i pričao ono što ne priliči nekom ko sve nas predstavlja u organima BiH – rekla je ona.

Ona smatra da je nekoliko poslanika, bez obzira na ograničeno vrijeme, ipak pokazalo dosljednost u radu i borbi.

– Mislim da smo ga razobličili, koliko god smo se i mi morali valjati u tom njegovom blatu. Mislim da smo ipak pokazali jedna nivo dostojansta, a da je on ipak pao u to svoje blato u kojem se valjda već duži niz godina – rekla je Trivićeva.

Ona je podsjetila da je Ljubiša Krunić greškom glasao za, iako je njegov stav bio protiv.

– Najmanji problem u našoj partiji i našem klubu je to što mi možemo glasati različito. Iako je ova bila najvidljivija, ovo svakako nije prva tačka na kojoj smo glasali različito. To možda nije nekada dobro, ali jednostavno takva smo partija, dozvoljavamo različito mišljenje, jer ne želimo da naša stranka izrodi bilo kakvog diktatora ili bilo kakvo jednoumlje – objašnjava ona.

Dodaje da koliko god danas bilo teško slušati i čitati naslove koji su loši za PDP, oni će se iz ovoga izvući.

– Jedina moja zamjerka jeste što je na niz uvreda koje je gospodin Dodik uputio meni i Stanivukoviću reagovao samo Ljubiša Krunić, iako sam ja to očekivala od šefa kuluba PDP, što se nije desilo – rekla je ona, te dodala da se u PDP treba razgovarati o tome, a ne o načinu glasanja.

(Srpskainfo)

Hoće li poslanička trojka „ugušiti“ ostatak opozicije u NSRS?

Ako se ispostavi, dodaje naš sagovornik, da nemaju petlju, pa se ne upuste u prvo, ili da su suviše euforični, pa ne prepoznaju značaj drugog, to će samo značiti da će i u sljedeću, izbornu godinu ući sa trenutnim nedefinisanim statusom i očiglednim razlikama u senzibilitetu u odnosu na ostatak opozicione scene, te da će se, posljedično, utopiti u sivilo PDP-a i SDS-a iz sadašnje faze.

Podsjećamo, Stanivuković, Trivićeva i Vukanović već duži period djeluju u potpunosti sinhronizovano. To je posebno postalo vidljivo nakon dva protesta koja su, krajem juna i početkom jula, organizovali u banjalučkom parku “Mladen Stojanović”, a nastavljeno je peticijama na Trgu Krajine.

I to može da doprinese daljoj promociji i rastu popularnosti pomenutog trojca ali bi moglo postati pogubno za opoziciju u cjelini, bar kada je riječ o republičkom parlamentu. Jer, nije isto kada naspram dvotrećinske većine okupljene oko glavnog konkurenta, SNSD-a, imate 23 ili samo tri poslanika.

Istovremeno, Stanivuković, Trivićeva i Vukanović svojim djelovanjem sve više odskaču od politika partija sa čijih listi su ušli u skupštinu, što je posebno do izražaja došlo na jučerašnjoj sjednici NSRS, na kojoj su se izjašnjavali o podršci izjavi Milorada Dodika, srpskog člana Predsjedništva BiH, koji je pokrenuo proceduru zaštite entitetskog interesa nakon što su ga druga dva člana Predsjedništva BiH preglasala tražeći da Hrvatska obustavi izgradnju mosta Pelješac dok se ne riješi pitanje granice na moru. Stanivuković i Trivićeva nisu glasali kao ostatak kolega iz PDP-a koji su podržali Dodika, dok su oni glasali protiv, baš kao i Vukanović, nasuprot poslanika iz SDS-ovog kluba, koji su bili suzdržani.

Jaz između “trojke” i ostatka opozicije dodatno je pojačao i sukob između Vukanovića i šefa PDP-ovog poslaničkog kluba Perice Bundala, za koji prvi tvrdi da je bio fizički a Bundalo da je došlo “samo” do verbalnog okršaja.

Politička analitičarka Tanja Topić se slaže da ostatak opozicionih poslanika u NSRS pada u sjenu najaktivnije trojke, ali i naglašava da su krivci za to, oni sami.

– Rekla bih da je ovdje riječ o drugačijem političkom stilu i ponašanju. Pitanje bi bilo možda bolje postaviti na način šta je to što će “ugušiti” opoziciju – sitni interesi i ćar koji pojedinci nastoje ušićariti za sebe od aktuelne vlasti i prelazak pod skute iste ili istinski opozicionari koji se nameću drugačijim političkim stavom i stilom. U tome je od presudnog značaja kako će građani percipirati obje navedene pojave – kaže za portal SrpskaCafe Topićeva.

Novinar Saša Bižić ističe da u aktuelnom periodu zaista postoje predispozicije da se pomenuti trio profiliše kao jedina iole uticajna grupacija na opozicionoj strani političkog spektra u Republici Srpskoj.

– Međutim, da bi Stanivuković, Trivićeva i Vukanović od takvog statusa imali neku konkretniju korist od trenutne popularnosti u kritičkom dijelu javnosti, neophodno je da se ostvare dva preduslova. Prvo, bitno je da ne promaše “tajming”, odnosno da, zajedno sa odbornicima iz Banjaluke, Sašom Lazićem i Mirnom Savić – Banjac, formiraju sopstvenu političku organizaciju najkasnije do kraja ove godine. Drugo, važno je da shvate da politika, ako želite ozbiljnije efekte, podrazumijeva mnogo više strpljivog, pa i dosadnog rada na stranačkoj infrastrukturi na terenu, nego kratkoročno atraktivnih objava na društvenim mrežama – kaže Bižić za SrpskaCafe.

Ako se ispostavi, dodaje naš sagovornik, da nemaju petlju, pa se ne upuste u prvo, ili da su suviše euforični, pa ne prepoznaju značaj drugog, to će samo značiti da će i u sljedeću, izbornu godinu ući sa trenutnim nedefinisanim statusom i očiglednim razlikama u senzibilitetu u odnosu na ostatak opozicione scene, te da će se, posljedično, utopiti u sivilo PDP-a i SDS-a iz sadašnje faze.

Podsjećamo, Stanivuković, Trivićeva i Vukanović već duži period djeluju u potpunosti sinhronizovano. To je posebno postalo vidljivo nakon dva protesta koja su, krajem juna i početkom jula, organizovali u banjalučkom parku “Mladen Stojanović”, a nastavljeno je peticijama na Trgu Krajine.

Iako su dobili načelnu podršku stranačkih kolega za pomenute aktivnosti, djeluje da su u organizaciji učestvovali isključivo oni lično te njihove pristalice, a ne i ostali funkcioneri PDP-a i SDS-a.

(Srpska Cafe)