Vijesti 30.11.2022.

Stanković: Cilap projekat višestruko koristan i značajan za Srpsku i FBiH

ČITANJE: 2 minute

Cilap projekat višestruko je koristan i značajan za Republiku Srpsku i Federaciju BiH, rekao je direktor Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove (RUGIPP) Dragan Stanković, koji je danas prisustvovao završnom seminaru projekta “Izgradnja kapaciteta za unapređenje zemljišne administracije i procedura u BiH” – Cilap u Mostaru.

Foto: Ustupljena fotografija

“Kao neko ko je u realizaciju ovog desetogodišnjeg projekta bio uključen od početka, mogu zaključiti da je on označio preporod u radu naše uprave. Zahvaljujući Cilap projektu i nesebičnoj pomoći Kraljevine Švedeske postigli smo zavidne rezultate i postali mentori drugim geodetskim upravama, kao što je ona Sjeverne Makedonije, u oblasti adresnog registra, registra cijena nepokretnosti i digitalnog arhiva”, naglasio je Stanković.

On je poručio da je RUGIPP ispunio sve ciljeve Cilapa, odnosno da je povećao efektivnost i pouzdanost procesa zemljišne administracije.

“Smatram da smo nakon ovog desetogodišnjeg iskustva spremni za nove pobjede i za novi Cilap, odnosno “Digitalno unapređenje upravljanja zemljištem za evropsku budućnost BiH” – DELEF projekat, koji će biti još jedna prilika da pokažemo šta možemo učiniti za dobrobit naših građana i naše zemlje kada zajednički udružimo snage”, zaključio je Stanković.

On je zahvalio Kraljevini Švedskoj na donaciji i svim mogućim vidovima podrške, a nadležnim ministarstvima na svim nivoima vlasti i kolegama iz poreskih uprava i lokalnih samouprava, iz Federalne geodetske uprave i Švedske uprave za kartiranje, katastar i upis prava Švedske – Lantmaterieta, a posebno kolegama iz RUGIPP-a, što su predano radili na ovom zadatku koji doprinosi sigurnim pravima vlasništva, efikasnom tržištu nepokretnosti, te ekonomskom i socijalnom razvoju.

Zahvaljujući Cilap projektu usvojene su dugoročne strategije i strateški poslovni planovi geodetskih uprava, strategije komunikacije i strategije razvoja ljudskih resursa, razvijeni su akcioni planovi za unapređenje ravnopravnosti polova u zemljišnoj administraciji, podržano je osnivanje Adresnog registra i Registra cijena nepokretnosti.

Foto: Ustupljena fotografija

Projekt je doprinio razvoju geodetske infrastrukture, pružao konstantnu podršku razvoju informacijsko-komunikacijskih tehnologija i geoinformacijskih sistema u obje geodetske uprave, te bio podrška osnivanju digitalnog arhiva, njegove integracije u poslovne procese i korištenja u svakodnevnom poslovanju.

Ovom prilikom predstavnici RUGIPP-a prezentavali su rezultate i koristi CILAP projekta za Republiku Srpsku.
Završnom seminaru Cilap projekta prisustvovali su i predstavnici Švedske agencije za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA), predstavnici nadležnih ministarstava svih nivoa vlasti, poreskih uprava i lokalnih samouprava, predstavnici Švedske uprave za kartiranje, katastar i upis prava – Lantmaterieta, Federalne geodetske uprave i RUGIPP-a i predstavnici Cilap projekta.