Vijesti 20.05.2016.

Stanove dobilo 120 boračkih porodica

ČITANJE: 2 minute

Ključeve su uručili predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović, zamjenik gradonačelnika Banje Luke Jasna Brkić i ministar rada i boračko-invalidske zaštite u Vladi RS Milenko Savanović.

Stanovi su izgrađeni zajedničkim ulaganjem Vlade RS i Grada Banjaluka. U izgradnju 142 stana uloženo je oko 6,4 miliona KM, od čega je Vlada RS izdvojila 5,3 miliona, a Grad Banjaluka oko 1,1 milion.

Obraćajući se prisutnim, premijer Republike Srpske Željka Cvijanović kazala je da je ova populacija ponijela najveću žrtvu u stvaranju Republike Srpske. Prema njenim riječima, oni su briga Vlade RS, koja im je danas i omogućila useljenje u izgrađene stanove u Adi.

-Vlada RS je opredijeljena da riješi sva pitanja boraca iako je jedno teško vrijeme. U ovogodišnjem budžetu planirano je 240 miliona KM za boračku populaciju – naglasila je Cvijanovićeva.

Ministar Savanović kazao je da se današnjom dodjelom stanova rješava jedno od najvažnijih pitanja – pitanje stanovanja boračkih kategorija. Pojasnio je da je izgradnju stanova finansiralo Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite Srpske, a da je lokalna zajednica obezbijedila lokaciju, tehničku dokumentaciju, infrastrukturu objekata, takse za građevinsku i upotrebnu dozvolu i dio kotlovnice, što se procjenjuje na 20 odsto od vrijednosti objekata.

Kada je riječ o stambenom zbrinjavanju ove populacije na cijelom prostoru RS – Vlada je od 2007. godine uložila 147 miliona KM. Do sada je zbrinuto blizu 8.000 lica iz boračkih kategorija, oko 3.700 stanova je izgrađeno, a ostala pomoć se odnosila na dodjelu nepovratnih novčanih sredstava.

Predstavnik Odjeljenja za boračko-invalidsku zaštitu Gradske uprave Grada Banja luka, Goran Šljivar kazao je da od 2002. godine, dodjelom 894 stambene jedinice, kao i dodjelom bespovratnih novčanih sredstava za 822 korisnika, na području grada Banjaluke stambeno pitanje riješilo 1.716 korisnika iz ove kategorije stanovništa. Grad Banjaluka je na lokaciji u naselju Ada izdvojio oko 24.000 kvadratnih metara zemljišta na kojima su locirani objekti koji su građeni proteklih godina.

I ove godine, Grad Banjaluka će izdvojiti značajna sredstva za pomoć borcima, porodicama poginulih boraca i ratnim vojnim invalidima.

Za tu namjenu u budžetu Grada planirano je ukupno 1.814.000 KM. Najveći iznos sredstava planiran je za doznake pojedincima, odnosno za stambeno zbrinjavanje boraca, porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida, za liječenje i rehabilitaciju boračkih kategorija, te za tekuće grantove za projekte i rad boračkih organizacija.

(Banjaluka.rs.ba)