Vijesti 25.12.2020.

STANOVI PUNI, HOTELI PRAZNI: Gdje Banjalučani proslavljaju najluđu noć?

ČITANJE: 3 minute

Uprkos apelu nadležnih da se ne organizuju novogodišnje proslave i da se zbog trenutne epidemiološke situacije smanje okupljanja, mnogi građani ne odustaju od dočeka Nove godine s društvom.

Dok jedni poručuju da će novogodišnje praznike dočekati skromno u krugu porodice, drugi su već rezervisali sobe i vikendice u Banjaluci i okolini.

“Za Novu godinu ću biti u kući, spavati. Korona je”,  rekao je za “Srpskainfo” Banjalučanin Risto Meseldžija.

Njegov sugrađanin Ranko Tešanović kaže da se ne boji korone i već je obavio pripreme za doček.

“Za Novu idemo na jedno porodično druženje kod mog paše. Žena, svastika i ja. Koronu lično ne doživljavam opasnom kao što mnogi predstavljaju, ali vlast je vlast, pa se mjere moraju poštovati “, kaže Ranko.

Iako na trgovima neće biti organizovani zvanični i veliki doček Nove godine, građani se samoinicijativno organizuju i pripremaju da proslave dolazak 2021. Tako se u ponudi za najluđu noć mogu naći stanovi na dan, vikendice, ali i sobe u hotelima.

Stanodavci u Banjaluci poručuju da su stanovi za 31. decembar rezervisani još u oktobru. Zauzeti su i dani prije novogodišnje noći, kao i prvi dani godine koja slijedi.

Hoteli i hosteli

U jednom banjalučkom hostelu su rekli da privremeno ne rade zbog smanjenja posla i situacije zbog pandemije, ali da je moguće iznajmiti sobu, i to po staroj cijeni, koja se kreće oko 40 KM za noć.

Vile i vikendice uglavnom su pune.

Međutim, u hotelima je nešto drugačija situacija.

Hotel “Bosna” u centru Banjaluke ove godine neće organizovati proslavu Nove godine, kao što neće biti proslave ni na Trgu. Sve to je dovelo do toga da posjećenost hotelu bude znatno manja u odnosu na prethodne godine.

Rezervacije

U hotelu “Talija” kažu da je posjećenost dosta manja, te da je do sada izvršeno samo nekoliko rezervacija za smještaj.

– Kada je situacija normalna, obično po 15 ili 20 dana unaprijed sve bude rezervisano i popunjeno, a ove godine je situacija drugačija. Evo, danas smo primili jednu rezervaciju za 31. decembar i možda još neka da bude do kraja sedmice. Mnogo je manja posjećenost nego prethodnih godina. Nismo popunjeni, nažalost – rekli su u ovom hotelu.

Mjesta nisu popunjena ni u novootvorenom hotelu “In” u Banjaluci, gdje kažu da imaju prosječnu posjećenost za dane praznika.

– Nismo, naravno, popunjeni do zadnjeg mjesta. Malo je situacija drugačija, kao i svugdje, zbog novonastale situacije. Važno je da pripremimo sve u skladu s mjerama koje su propisane za hotele, sobe se redovno i na vrijeme dezinfikuju, sredstva odstoje potrebno vrijeme i onda gosti mogu da uđu – kažu u ovom hotelu.

Prethodnih godina Banjaluku su za vrijeme novogodišnjih praznika posjećivali i gosti iz inostranstva, mahom iz Slovenije i susjedne Srbije. Ove godine smanjen je broj turističkih posjeta gradu na Vrbasu, pa je tako smanjen i turistički promet u odnosu na prethodnu godinu, kada su smještajni kapaciteti u Banjaluci bili popunjeni do posljednjeg mjesta.

(Srpskainfo)

Oznake: Nova godina