Vijesti 23.06.2022.

Stanovnici Neuma organizovali proteste zbog uplovljavanja kruzera u njihov akvatorij

ČITANJE: 3 minute

Jutros je u Neum uplovio kruzer sa više od 1.000 putnika. Mještani tog bh. grada mirno su se okupili ističući na taj način svoj protest u vezi uplovljavanja brodova u neumski akvatorij.

Cilj današnjeg protesta, prema tvrdnjama okupljenih, jeste da se bh. javnost upozori da je Neum biser BiH i da se njegove vode moraju zaštititi, te da se luka ne koristiti u komercijalne svrhe jer će takvo nešto rezultirati samo štetom. Građanima se pridružio i općinski načelnik Dragan Jurković.

“Ono što nas zanima u konačnici jeste ko je dao saglasnost za uplovljavanje ovoga broda znajući da imamo zaključke Predsjedništva iz 2014. godine kojim je strogo zabranjeno uplovljavanje. Koliko imamo informacije, novi zaključci nisu donešeni. Neum je turističko mjesto i živimo od turizma. Ne želimo ovakve brodove u svom akvatoriju. Mislim da nikome nije u interesu da ovakvi brodovi dolaze. Nadam se da se to više neće događati”, kazao je Jurković.

Brod bi se u vodama Neuma trebao zadržati 14 sati. Mještani ističu da u vodama jedinog bh. izlaza na more, postoji velika količina mulja te da je ulaskom brodova ugrožen biodiverzitet.

Načelnik općine Neum ističe da će u ime općine poslati protestne note nadležnim institucijama i tražiti da se istraži ko daje dozvole za uplovljavanje.

“Po ovome, svako može najaviti se da će doći i uploviti. Federalno ministarstvo saobraćaja i komunikacija poslalo je pismeni odgovor da ministar nije dao dozvolu”, istakao je Jurković.

Kazao je i da Pelješki most za stanovnike Neuma znači manje saobraćajne gužve kao i da njegovim otvaranjem taj obalski gradić ništa ne gubi.

“Mi smo iz medija saznali prije dan, dva da u naš grad uplovljava ovaj brod. O tome nismo imali nikakvih saznanja prije. Odlučili smo se spontano okupiti mi, prijatelji, susjedi, rodbina da iskažemo nezadovoljstvo ovakvim razvojem situacije. Mi se godinama borimo, ne protiv turista već protiv uplovljavanja velikih brodova u naš zaljev koji nam čine nepopravljivu ekološku štetu, samim svojim boravkom i radom motora. Želimo da to prestane”, kazao je novinarima jedan od građana na protestu

Stanovnici Neuma koji su se okupili jutros kako bi protestirali protiv uplovljavanja brodova, naglasili su da Neum želi turiste, ali da ne želi kruzere.

“Jednostavno će se narušiti sami ekosistem jer prilikom uplovljavanja ovakvih kruzera, podiže se sedimentni mulj. Rađene su neke stručne analize prije par godina. Prije 10 godina dubina ovdje je bila blizu 37, 38 metara, u ovome trenutku je 27 metara. Utjecaj rijeke Neretve na skupljanje sedimenta, prostor je skučen. Prilikom dolaska ovakvih brodova sve se podiže sa dna, a kada se podiže sa dna, nema dovoljno kisika, protoka, sunca, a bez sunca nema života”, kazao je Dražen Novak, urednik stranice Lignjolov Neum koja je specijalizirana za lov i ribolov.

Turisti s broda “Bolette” bi sa 11 autobusa trebali posjetiti Međugorje, vodopad Kravicu, Mostar i Sarajevo.

(E.M)