Vijesti 11.07.2016.

Stanovnici Pejzić polja u MZ Potkozarje danima bez vode

ČITANJE: 3 minute

Mještani zaseoka Pejzić polje u Mjesnoj zajednici Potkozarje u ljetnom periodu nemaju vodu zbog slabog pritiska na izvoru Sigavac, sa kojeg se napajaju domaćinstva. Mještani su prinuđeni da u kantama donose vodu i snalaze se na razne načine.

– Desna strana sela ima vodu sa Sigavca i iz gradskog vodovoda, a mi na lijevoj strani samo sa izvora. Izvorište ima mali kapacitet, pa je nemoguće postići optimalan pritisak. Zbog toga desetak kuća u ovom dijelu Pejzić polja nema vode šest dana – rekao je mještanin Željko Savanović.

Priča da se snalaze kako znaju i umiju a da mu je najteže što njegova djeca idu po vodu 600 metara kod komšije na bunar.

– Sreća pa je toliko dobar čovjek pa nam je dozvolio da koristimo njegov bunar, inače ne znam šta bismo. I starije osobe idu sa kanisterima po vodu ko gdje stigne. Govorili su nam da nema novca da se to uradi i da pišemo dopise, što smo činili više puta, ali jednostavno nema efekta. Ne znam šta da radimo, ali nije normalno da u 21. vijeku skapavamo od žeđi. Da apsurd bude veći, dio sela ima vode da zalijeva baštu, a mi preko puta da bismo okupali djecu moramo vodu donijeti u posudama – kazao je Savanović.

Iz mjesne zajednice Potkozarje kažu da je najveći problem bio dok su se domaćinstva snabdijevala vodom samo sa izvora Sigavac.

– Kada je prošao gradski vodovod riješeno je 90 odsto snabdijevanja vodom Potkozarja. Slabiji pritisak sa izvora Sigavac posljedica je toga što je on predviđen za 200 priključaka, a sada ima od 350 do 400 domaćinstava. Zbog toga dolazi do nestašice – rekao je predsjednik Savjeta Mjesne zajednice Potkozarje Milan Popović.

Direktor Centra za razvoj i unapređenje sela Milenko Šarić kaže da je izvorište Sigavac staro više od decenije i da se ova ustanova trudi da obezbijedi vodu čitavom selu.

– Krak vodovoda prošao je kroz Potkozarje, ali nisu sva domaćinstva dobila gradsku vodu. Stanovnici u nižoj visinskoj zoni snabdijevaju se sa gradskog vodovoda, a kroz tu zonu prolazi i voda sa Sigavca, pa tako dolazimo u situaciju da neki koriste dva vodovoda, a neki ne mogu nijedan. To su problemi koje se mi trudimo da otklonimo. Mali je kapacitet izvorišta i ono ne može zadovoljiti sve potrebe – kazao je Šarić.

Naglasio je da Centar nema sredstava da ove godine riješi taj problem.

Manjača

Plato Manjače još ima zaliha vode, ali se one svaki dan smanjuju. Po riječima predsjednika mjesnih zajednica Kmećani i Stričići, stanovnici pojedinih sela već sada počinju da se žale da će uskoro nestati vode.

– Čim dođe ljeto i toplije vrijeme pojedini izvori i lokve gdje se stoka napaja presuše, a stanovništvo nabavlja vodu za piće tako što im dovoze cisterne ili kupuju flaširanu – kažu u ovim mjesnim zajednicama.

(Glas Srpske)