Vijesti 24.12.2020.

STANOVNIŠTVO NEMOĆNO PRED MIGRANTIMA: Stanje u Unsko-sanskom kantonu haotično

ČITANJE: 2 minute

Trenutno stanje u Unsko-sanskom kantonu je haotično zbog migrantske krize, stanovništvo je nemoćno i jedino što može uraditi je blokada puta, rekao je predsjednik Udruženja “Povratnici” Nemanja Davidović.

Građani poručuju da migranti nisu dobrodošli u Unsko-sanski kanton, jer ih je Ministarstvo bezbjednosti u Savjetu ministara iznevjerilo mnogo puta, budući da problem migrantske krize traje već pet godina naveo je Davidović, povodom jučerašnje požara u migrantskom kampu “Lipa” kod Bihaća.

On smatra da je trenutni haos u vezi sa migrantskom krizom na području Unsko-sanskog kantona planiran, te da se pokušava izazvati stanje opšte nesigurnosti.

Davidović je ukazao da je stanovništvo Unsko-sanskog kantona u ovom trenutku nemoćno.

– Jedino što možemo uraditi je blokada puta ili protesti, ali od toga nećemo dobiti ništa, jer migranti već blokiraju puteve. Na nama je da čekamo u narednih nekoliko dana da se pronađe neko rješenje – rekao je Davidović.

U migrantskom kampu “Lipa” kod Bihaća juče je buknuo veliki požar, a lokalni mediji prenijeli su da su požar izazvali migranti koji napuštaju ovaj kamp.

U toku je postupak zatvaranja migrantskog kampa “Lipa”, u kojem boravi više od 1.200 migranata, a da još nije pronađeno adekvatno rješenje za njihov smještaj.

Građani Bihaća poručuju da neće dozvoliti povratak migranata u centar grada.

Savjet ministara donio je 21. decembra odluku o uspostavljanju privremenog prihvatnog centra za smještaj migranata “Lipa”, na području Bihaća, koji će biti montažni objekat kontejnerskog tipa i kapaciteta 1.500 osoba.

Do okončanja građevinskih radova u Lipi predviđeno je da migranti budu smješteni u “Biri”, o čemu je Ministarstvo bezbjednosti u Savjetu ministara uputilo pisanu instrukciju Ministarstvu unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona i Službi za poslove sa strancima.

(Srna)