Vijesti 30.12.2022.

STAR 44 GODINE: Lift u Boriku propao i prije nekoliko dana

ČITANJE: 2 minute

Pet osoba lakše je povrijeđeno pri padu lifta u banjalučkom naselju Borik, a tragedija je izbjegnuta zahvaljujući automatskim kočnicama, koje su se aktivirale.

Lift se otkačio sa osmog sprata zgrade u ulici Novice Cerovića 13. U njemu je bilo pet mladića iako je predviđen za četiri osobe. Zbog toga se pretpostavlja da je mogući uzrok preopterećenost, ali to će utvrditi istraga. Povrijeđenim mladićima pomoć je ukazana u Domu zdravlja Banjaluka, a potom i u UKC-u Republike Srpske.

– Pet pacijenata je primljeno u Urgentni centar. Stabilno su, svjesni i nisu vitalno ugroženi. Riječ je o lakšim povredama – kažu iz UKC-a.

Nesreća se desila u četvrtak u 11.12 časova, a lift je po ulasku mladića počeo da pada. Srećom, aktivirala se automatska kočnica i lift se zaustavio u visini prvog sprata. U PU Banjaluka rekli su da su nakon prijave odmah izašli i obavili uviđaj sa inspekcijom.

– Izuzeti su tragovi i po okončanju istrage biće poznato šta je uzrok kvara lifta – rekli su u policiji. Takođe, inspektor građevinske struke pregledao je lift i njegove dijelove.

Stanari zgrade u ulici Novice Cerovića smatraju da bi uzrok nesreće možda mogao biti i u neredovnom održavanju lifta.

– Koliko znam, lift više od godinu nije servisiran kako treba. Prije samo par dana isto je propao, ali se, srećom, brzo zaustavio. Tada je dolazio majstor – istakao je stanar koji nije želio da mu objavimo ime.

Predsjednik Zajednice etažnih vlasnika (ZEV) u ovoj zgradi Pero Matić odbacuje ove optužbe i tvrdi da je lift održavan u skladu sa propisima.

– Imamo potpisan ugovor i sa firmom koja se bavi održavanjem lifta. Svaki mjesec dolazi majstor i lift se servisira. To se sve zavodi u knjige i ovlašćeni serviser izda papir i udari pečat da je sve u redu. Prije godinu i po promijenili smo i sajle – rekao je Matić.

Istakao je da se nada da će nadležne institucije utvrditi šta je uzrok nesreće, ali može se postaviti i pitanje njegove preopterećenosti.

– Zašto je pet osoba bilo u liftu ako je dozvoljeno da budu četiri? Žao mi je tih mladića, ali bi ih trebalo pitati zašto ih je svih pet ušlo ako je lift za četiri osobe – poručio je Matić.

Starost

Pero Matić kaže da su liftovi u toj zgradi stari 44 godine.

– Stalno su u upotrebi. U zgradi su 83 stana i svi stanari koriste liftove. Koliko su stari, dobro i da funkcionišu – rekao je Matić, piše Glas Srpske.

(SB)

Oznake: Borik, lift