Vijesti 22.09.2016.

Stara groblja i decenijama u korovu

ČITANJE: 2 minute

Seoska groblja u većini prigradskih mjesnih zajednica uglavnom održavaju mještani ili crkvene opštine kojima pripadaju, međutim postoje i groblja koja decenijama nisu pokošena i koja su u zapuštenom stanju.

Jedno od njih je staro groblje u naselju Motike koje se nalazi na nekoliko duluma nepokošene zemlje. “Groblja uglavnom održava crkva, neka održavaju građani kojima su tu pokopani preminuli rođaci, međutim to staro groblje baš niko ne održava“, rekao je Darko Todić, predsjednik Savjeta MZ Motike.

Prema njegovim riječima, ovo groblje posljednji put je pokošeno pedesetih godina prošlog vijeka, a kako tvrdi, nekoliko puta tražili su od nadležnih da se groblje održava kako dolikuje, međutim ono je i dalje zaraslo u korov.

U mjesnoj zajednici Verići problem predstavlja održavanje spomen-kompleksa gdje su pored boraca NOR-a sahranjeni i borci iz posljednjeg rata. Taj kompleks površine je tri duluma i obuhvata petnaestak spomenika borcima iz posljednjeg rata, te spomenik za 130 boraca NOR-a.

Problemi su naročito izraženi ljeti kada trava ubrzano raste, a građani su sami organizovali košenje, ali je vremenom sve manje zainteresovanih.

“Ovo spomen-groblje je uvršteno na listu spomen-obilježja od značaja za grad. Godinama tražimo da ekipe nadležnog preduzeća kose jednom godišnje. Ove godine su pokosili samo centralni dio spomen-kompleksa“, rekao je Slaviša Vučković, predsjednik Savjeta MZ Verići.

Nedeljko Knežević, predsjednik Savjeta MZ Saračica, kaže da se seoska groblja dobro održavaju uz pomoć mještana, ali problem im predstavlja loš put, zbog čega je prema pojedinim grobljima otežan pristup.

Dobrom organizacijom mještana uspješno se održava desetak grobalja koje pripadaju mjesnoj zajednici Bronzani Majdan.

Predstavnici MZ smatraju da bi se izdvajanjem sredstava za MZ groblja mogla lakše uređivati jer bi plaćali pojedince da ih čiste i kose.

I Budimir Balaban, predsjednik Skupštine grada, zagovornik je finansiranja mjesnih zajednica iz gradske kase.

“Građani najbolje znaju šta je neophodno njihovom naselju, pa bi ta sredstava usmjerili, na primjer, za uređenje nekategorisanih puteva ili groblja“, izjavio je nedavno Balaban.

(nezavisne.com)