Vijesti 03.11.2020.

STARAC ČESTA META NAPADA: Ministar traži da se ispita slučaj paljenja kuće srpskog povratnika

ČITANJE: 2 minute

Ministar za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara Miloš Lučić traži od nadležnih institucija u Busovači da ispitaju okolnosti pod kojima je izgorjela kuća srpskog povratnika Sava Bilanovića, kao i da mu se obezbijedi adekvatan smještaj.

Lučić je istakao da je Bilanović u osmoj deceniji života, nakon dvodecenijskog povratničkog života u selo Podjele, u opštini Busovača, ostao bez krova nad glavom.

“Kao srpski povratnik bio je često meta napada, pa se i sada sumnja da je požar podmetnut, iako policija tvrdi suprotno”, navedeno je u Lučićevom saopštenju za javnost.

Ministar za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara apeluje na nadležne insitucije da se istraga o ovom slučaju sprovede tako da ne ostavlja nikakvu sumnju kako je došlo do požara, a na lokalne, kantonalne i federalne vlasti da razmotre načine pomoći ovom povratniku jer je bukvalno ostao bez kuće i nema gdje da živi.

“U kontaktu sa Savom Bilanovićem saznao sam da je morao napustiti selo i da je trenutno smješten u Kotor Varošu kod jednog od svojih sinova. Imajući u vidu da je pred nama zima, potrebno je obezbijediti adekvatan smještaj za ovog povratnika, jer nakon ovog događaja, Savo namjerava napustiti svoju rodnu grudu, što je loša poruka svim povratnicima”, naglasio je Lučić.

On je poručio da se zajednički mora obezbijediti da se svi povratnici osjećaju bezbjedno i da se gradi bolje i prosperitetnije okruženje za ovu najranjiviju kategoriju stanovništva.

Lučić je najavio da će, kada za nekoliko dana izađe iz izolacije u kojoj je zbog virusa korona, posjetiti Bilanovića i vidjeti šta može učiniti da mu pomogne u ovom za njega teškom trenutku.

Savi Bilanoviću, koji se na imanje u Busovači vratio 2000. godine, u subotu, 31. oktobra, zapaljena je i izgorjela kuća, a prvu noć je proveo napolju.

Bilanović je za “Glas Srpske” rekao da su mu prije toga paljeni šuma, drva, ubijane ovce, te da je bilo i upada u kuću i drugih problema, što je prijavljivao nadležnima, koji ništa po tom pitanju nisu uradili.

Navodeći da sa Hrvatima nije imao problema, Bilanović smatra da je razlog napada Bošnjaka želja da dobiju njegove njive.

(Srna)