Vijesti 06.12.2015.

Starateljstvo Ljubljanske banke obradilo samo četiri od 1.000 zahtjeva iz BiH

ČITANJE: 1 minuta

Ljubljanska

Udruženje za zaštitu deviznih štediša u Bosni i Hercegovini upozorilo je da štediše Ljubljanske banke ne mogu od Federalnog ministarstva finansija i Agencije za privatizaciju u FBiH dobiti dokumentaciju i podatke potrebne za naplatu potraživanja od Slovenije

Iz Udruženja tvrde da Agencija za privatizaciju u FBiH i Federalno ministarstvo finansija odbijaju dati podatak, na zahtjev štediše, koliko je štediša deviznu štednju potrošilo u privatizaciji.

“Agencija za privatizaciju u FBiH na zahtjev štediše dostavlja dokumentaciju koju, ukoliko je štediša pošalje u Sloveniju, neće moći naplatiti svoju štednju. Federalno ministarstvo finansija uskraćuje podatak štedišama o utrošenoj deviznoj štednju u privatizaciji”, saopštili su iz Udruženja.

Takođe, dodaju da je Agencija za zaštitu ličnih podataka je konstatovala da je Bosna i Hercegovina dužna izvršavati Zakon koji je donijela Slovenija na štetu svojih građana.

Tim povodom predstavnici Udruženja upriličiće danas konferenciju za novinare u Sarajevu, a kako navode od oko hiljadu zahtjeva datih Skrbništvu Ljubljanske banke koje su podnijeli od 9. septembra članovi Udruženja do petka 4. decembra Skrbništvo je obradilo svega četiri zahtjeva.

(NN)