Sport 18.10.2016.

Starčević: FK Krupa je vojska malih!

ČITANJE: 4 minute

Krupa na Vrbasu je mjesto pored Banjaluke gdje se u ovom trenutku igra drugi najbolji fudbal u Bosni i Hercegovini, a jedan od najzaslužnijih za dobre rezultate Fudbalskog kluba Krupa je strateg Slobodan Starčević.

Krupa je apsolutni hit Premijer lige Bosne i Hercegovine!

Sa šest pobjeda u dosadašnjih 12 kola od kojih su tri vezane (Čelik, Vitez i Mladost) Krupljani najozbiljnije dišu za vratom aktuelnom šampionu Zrinjskom iz Mostara, koji istina ima šest bodova više.

Krupa je dosad ostavila iza sebe mnogo bogatije klubove i po finansijama, ali i po organizaciji i renomeu, ali uprkos svemu ostaju i dalje čvrsto na zemlji bez “fantaziranja”, oslanjajući se na narodnu mudrost: “Ko visoko leti…”.

Jedan od ključnih ljudi koji su preizveli “bosanski Hofenhajm” je prvi strateg ekipe Slobodan Starčević, po čijem su receptu ostvareni dosadašnji uspjesi Krupe.

“Postavili smo sistem koji nam jasno govori da samo kroz kvalitetan tim stvaramo uspjeh. Imali smo naravno i dozu sreće da pronađemo i dovedemo igrače koji su prihvatili već postojeći koncept. Naš plan je od početka bio da bez ‘zvučnih imena’ postignemo dobar rezultat. Krupa je vojska ‘malih’ i mladih momaka i kod nas ne postoje nikakvi samuraji i veliki individualisti”, počeo je trener Krupe razgovor za naš portal.

Starčević je indirektno pokazao da je sljedbenik i one krilatice “u pobjedi se ne uzvisi, a u porazu se ne unizi”, Ilustrujući da je i “faktor sreće” uticao na klupske uspjehe, navevši primjer Elvira Koljića, koji se kao prvi strijelac Premijer lige BiH povrijedio, a umjesto njega uskočio Saša Kajkut i nastavio da rešeta mreže.

“Doveli smo Kajkuta, koji je odlično odmijenio Koljića, što je samo po sebi uvijek cilj – da na svim pozicijama imamo najmanje po dvojicu kvalitetnih igrača. Ali recept jeste da se niko posebno ne izdvaja, već zaista funkcionišemo kao tim i vjerujem da je to ključ naših dobrih partija”.

Iako nije pomenuo termin “hemija”, ona se u Krupi na Vrbasu itekako osjeća među igračima i stručnom štabu, ali i čelnicima kluba, koji ne koriste u praksi ono što većina klubova u Premijer ligi BiH radi, a to je da i za najmanji neuspjeh “glavom” prvi plate treneri.

“Ja zaista imam sreću da radim u klubu čije rukovodstvo želi kontinuiet u radu. Krupa je u posljednjih osam godina imala samo dva trenera. I to je sigurno doprinijelo da ostvarimo ovakve rezultate”, podvukao je Starčević.

Prema njegovim riječima, osim stabilnosti u Premijer ligi BiH, plan Krupe je i “prozvodnja” fudbalera.

“Čvrsto stojimo na našem putu i zacrtanom cilju, a to je da što prije ostvarimo opstanak. Planirali smo da to uradimo u plej-autu, ali sada smo svjesni da bi bilo najbolje da to uradimo kroz ‘Ligu 6’ za prvaka. Nemamo nikakav drugi imperativ, osim želje da još dodatno afirmišemo što veći broj mladih igrača. Mi smo dosad najviše forsirali mlade ispod 21 godine, poput Koljića, Ajdina Redžića, Aleksandra Vukotića, Nikole Dujakovića, Milana Ljubenovića i ostalih koji su se priključili prvom timu”.

Svjestan je naravno trener Krupe da u današnjem fudbalu ključnu ulogu imaju finansije, ali takođe stvorio je konture sistema da se stvaraju igrači, koji će biti konkurentni, ne samo u domaćim prvenstvima, već i u inostranstvu.

“Imamo i dobrog sponzora, ali naš plan i naša vrijednost je stvaranje mladih igrača i njihovo plasiranje na tržište. Mi smo mali klub, koji će se čvrsto držati principa da budemo stabilan premijerligaš koji radi na afirmaciji mladih. Za nekakve snove o titulama, ne možemo da konkurišemo”, rekao je strateg Krupe, iako se između redova dala naslutititi i ona još jedna riječ: “Još”!

Priliku za novo dokazivanje, Krupa će imati u subotu u 13. kolu protiv drugog novajlije u šampionatu Metalegeu iz Jajca, kojeg su savladali na “Piroti” u Travniku (0:2), gdje “kraljevi” igraju domaće mečeve.

Starčević smatra da to nikako neće biti lako jer je Metalege ozbiljna ekipa koja zna da igra fudbal, ali i zbog posebne činjenice da će i neki njegovi “učenici” poput Duška Sakana, Vukašina Benovića, Siniše Dujakovića, Dragoslava Stakića i Aleksandra Radulovića koje je s klupe predvodio u banjalučkom Borcu i Rudar – Prijedoru biti posebno motivisani protiv Krupe.

“Bez obzira na sve njihove planove i motive, i podatka da tim iz Jajca igra bolje u gostima, vjerujem u osvajanje nova tri boda. Ukoliko uspijemo da zabilježimo pobjedu, onda ulazimo u mirniju luku i polako krećemo da se pozicioniramo za plej-of”.

Mada je do kraja polusezone ostalo još šest utakmica u Krupi se već zna šta će se raditi tokom zimskih priprema i to dokazuje koliko su ozbiljno shvatili svoj posao.

“Početkom februara odlazimo u Ohrid na 14 dana priprema na kojima će svi fudbaleri imati poseban tretman i individualni program. Svakom igraču se pristupa posebno, tako je i dosad bilo”.

“Bosanski Hofenhajm” je postavio odlične temelje iz kojih bi jednog dana mogao da postane, ako ne Bajern iz Minhena, a ono barem Volfsburg ili Borusija Dortmund!

Mi im to istinski želimo zarad dobrobiti bosanskohercegovačkog fudbala.

(mondo.ba)