Vijesti 11.01.2023.

Starčević: Srpska prednjači u kvailtetu usluga u studentskim domovima

ČITANJE: 2 minute

Republika Srpska prednjači u regionu po obezbjeđenju uslova u studentskim domovima, čiji korisnici imaju besplatan smještaj i ishranu, rekla je danas pomoćnik ministra za nauku, tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informatiku Republike Srpske Jelena Starčević.

Starčevićeva, koja je bila jedan od panelista na današnjoj Međunarodnoj konferenciji o učeničkim i studentskim domovima u Beogradu, istakla je da je Republika Srpska jedinstvena u Jugoistiočnoj Evropi upravo po tome što sve usluge u ustanovama studentskog standarda finansira Vlada.

“U svim ostalim elementima u rangiranju kvaliteta i uopšte studentskog standarda Republika Srpska je potpuno ravnopravna sa Srbijom, Crnom Gorom, Sjevernom Makedonijom, ali i Hrvatskom i Slovenijom”, rekla je Starčevićeva za Srnu.

Ona je naglasila da ono što nudi sedam studentskih domova u Srpskoj potpuno odgovara onome što je evropski standard u ovoj oblasti.

“Dok u drugim državama regiona njihove vlade sufinasiraju smještaj i ishranu, tako da studenti plaćaju dio troškova, naša Vlada je od prošle godine potpuno preuzela finansiranje smještaja i ishrane studenata”, navela je Starčevićeva.

Prema njenim riječima, to godišnje iznosi nekih 5,2 miliona KM, koje Vlada isplaćuje u tranšama ustanovama studentskog standarda da bi oni pokrili troškove smještaja i ishrane studenata.

Prva međunarodna konferencija učeničkih i studentskih domova jugoistočne Evrope “Izazovi u radu domova – dijalogom do napretka”, na kojoj učestvuje i ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Željka Stojičić, održava se u Skupštini Srbije.

Konferencija je okupila više od 50 predstavnika đačkih i studentskih domova, a organizator skupa je Dom učenika srednjih škola “Milutin Milanković” u Beogradu.

Konferenciju su otvorili predsjednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić i ministar prosvjete u Vladi Srbije Branko Ružić.

(Srna)